Kde spadla najväčšia krúpa a kde krupobite zabíjalo ?

Peter Minárik

Krupobitie je veľmi nebezpečný sprievodný jav búrok. Len niekoľkominútové krupobite dokáže zničiť celú úrodu a spôsobiť veľké materiálne škody. Krúpy však vedia aj zabíjať.

Krúpy vznikajú v búrkovom oblaku v dôsledku niekoľkonásobného vzostupného a zostupného pohybu. V búrkovom oblaku klesá teplota na -20 až -60 °C. Z kvapiek postupne vznikajú ľadové kryštáliky. Tie potom v oblaku narážajú do seba, nabaľujú sa a vytvárajú čoraz väčšiu krúpu. Krúpy dokážu mať extrémnu veľkosť.

Najväčšia krúpa

Oficiálne najväčšiu krúpu zaznamenali v Južnej Dakote 23. júla 2010. V oblasti mesta Vivian našli krúpu s priemerom 20,3 cm. Obvod krúpy mal 47,3 cm a váha dosiahla 0,88 kg.

Najsmrtiacejšie krupobitia

Jedno z najničivejších krupobití sa vyskytlo v roku 1888 v indickom štáte Uttarpradéš. Krúpy vtedy zabili najmenej 230 ľudí a viac ako 1600 kusov dobytka. 

Mohutné krupobitie zaznamenali aj 14. apríla 1986 v Bangladéši, kedy krúpy zabili 92 ľudí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd