Kedy dorazí konečne ZIMA a aká bude ?

Peter Minárik
Môžeme smelo povedať, že pred nami sú posledné jesenné dni. Vo všeobecnosti sa už 1. december považuje za začiatok meteorologickej zimy.
Kedy očakávame prvý sneh ? Kedy sa ochladí a aká bude zima ? Tak presne s týmito otázkami nás takmer dennodenne ,,bombardujete,,. Naša odpoveď je stále rovnaká: ,,Zatiaľ sa nič neočakáva."
Dlhodobé predpovede počítali s teplotne normálnym až mierne nadnormálnym novembrom. Zatiaľ to podľa všetkého vyzerá, že minimálne tieto vyhliadky sa aj naplnia. Ochladzovať sa síce v priebehu tohto mesiaca bude, ale žiadna výrazná zmena nás zatiaľ nečaká.

Dnes už s takmer 100 percentnou istotou môžeme povedať, že ani tohtoročný Martin na bielom koni nepríde. Sneh by takmer s istotou nemal doraziť do nižších polôh minimálne do 20. novembra. Na otázky: Ako to bude ďalej, je dnes veľmi ťažké odpovedať.

Počasie je totiž vrtkavé a veľmi rýchlo sa môže zmeniť z hodiny na hodinu. Niekedy je problém zostaviť predpoveď na nasledujúci deň, nieto ešte na niekoľko týždňov. Nahliadnuť tak môžeme len do dlhodobých klimatických modelov.

Priemerná zima na Slovensku
Americký server Accuweather priniesol informácie o tom, že nadchádzajúca zima by mala byť v oblasti Pyrenejského polostrova, Talianska a Balkánu daždivá. Zatiaľ čo Španielsko a Portugalsko po suchých mesiacoch tieto správy možno potešia, tak určite sa daždivému počasiu nepotešia obyvatelia Apeninského polostrova a Balkánu. Tohtoročná jeseň a leto je v Taliansku mimoriadne daždivé a mnohé oblasti bojovali s povodňami. Aj momentálne trápia oblasti okolo Toskánska, Ríma a Benátok intenzívne zrážky.
Radosť by prípadná daždivá zima nepriniesla ani obyvateľom Balkánu, ktorí toto leto pocítili tisícročné povodne.


V oblasti západnej Európy by mala byť zima v celku normálna s občasnými výraznejšími prejavmi. Úplne pokojná zima by mala zavládnuť v Škandinávii.
Na poriadne zasneženú zimu by sa mali tešiť lyžiari v Pyrenejach a v Alpách, kde sa očakávajú intenzívne snehové zrážky.
Teplotne podpriemerná zima by mala zavládnuť vo východnej Európe a práve to by malo ovplyvniť aj počasie u nás. Predpovede pre naše územie hovoria o teplotne priemernej zime s niekoľkými vpádmi studeného vzduchu z východnej Európy. Tu sa totiž bude hromadiť bazén studeného vzduchu, ktorý veľmi rýchlo prenikne do našej oblasti.

Kedy príde prvý sneh na Slovensko ?
Martin na bielom koni určite nepríde a druhá, veľmi známa pranostika na november hovorí: ,,Katarína na blate a Vianoce na ľade.,, Katarína podľa veľmi predbežných vyhliadok by na ľade byť nemala. Prvý vpád studeného vzduchu sa totiž v našej oblasti, podľa dlhodobého numerického modelu CFS očakáva na prelome novembra a decembra.


Každopádne kto sa teší na zimu musí zostať naďalej v očakávaniach. Ani ten najpresnejší numerický model totiž nedáva odpoveď na otázku: ,,Kedy príde zima ?,,
Samozrejme my situáciu pozorne sledujeme a určite sa o tom včas dozviete.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd