Kedy príde zima ? ... zrejme ju prinesie Katarína

Peter Minárik
Kedy príde zima ? Kedy nasneží ? To je aktuálne pomerne najčastejšia otázka. Dnes už existuje odpoveď: ,,Zima dorazí zrejme ešte do konca novembra,,.
Prvý sneh do nížin zatiaľ nedorazil. Numerické predpovedné modely však už niekoľko dní po sebe naznačujú, že by sme sa príchodu zimy mali čoskoro dočkať. Katarína by mala byť ešte na blate, ale ďalšie dni už sľubujú mrazivé a niekde aj zasnežené počasie.

Nadchádzajúci týždeň bude ešte typicky novembrový. Začiatok týždňa bude hmlistý. Uprostred týždňa by počasie na našom území mala začať ovplyvňovať tlaková níž, a tak sa postupne rozprší. Víkend prinesie taktiež upršané počasie na celé Slovensko, ale pondelok na Katarínu by malo dôjsť k zmene.

Vyzerá to zatiaľ tak, že tlaková níž z Jadranu, ktorá prinesie cez víkend dážď by sa mala v priebehu budúceho pondelka presúvať ďalej nad Ukrajinu. Súčasne by sa západne od Írska mal rozkladať pomerne výrazný stred tlakovej výše a po okraji tejto tlakovej výše by do našej oblasti od severu mal vpadnúť studený, arktický vzduch.

Na Katarínu by malo na mnohých miestach pršať, ale v priebehu dňa sa začne od severozápadu ochladzovať, a tak hranica sneženia na severe a severozápade už v pondelok večer začne klesať pod 1000 metrov a v priebehu noci by mala klesnúť až do nížin. S ochladením by sme tak mali počítať. Nočné teploty by mali spadnúť pod bod mrazu a denné maximá by sa mali vyšplhať maximálne do +5°C. Ojedinele sa však už môže vyskytnúť a to najmä na severe aj slabý celodenný mráz.

Otázne je to zatiaľ so snehom. Tlaková níž sa totiž začne odsúvať z nášho územia a zatiaľ je nejasné, či nejaký frontálny systém v severnom a neskôr v severozápadnom prúdení postúpi. Prúdenie by však malo byť vlhké a to by malo priniesť aspoň snehové zrážky v podobe prehánok.
Zatiaľ to vyzerá sľubne a prvý záchvev zimy by tak mal prísť už v budúcom týždni. Priebežný vývoj nájdete na: http://www.imeteo.sk/kalendar
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd