Klíma sa otepľuje. Počet dní s teplotami nad +50 °C vo svete stúpa

Veronika Salayová

Počet extrémne horúcich dní s teplotami nad +50 °C vo svete narastá. Rekordné teploty sme vo svete zaznamenali aj tento rok, napríklad v Taliansku či Kanade. Odborníci varujú pred vážnymi klimatickými zmenami. 

Celkový počet dní nad +50 °C sa zvyšuje od roku 1980. V priemere medzi rokmi 1980 a 2009 bolo dní s teplotou +50 °C vo svete celkovo 14 dní v roku, informuje BBC. 

V poslednom desaťročí, teda v rokoch 2010 až 2019 sa toto číslo dokonca zvýšilo až na 26 dní v roku. Ako sa celý svet otepľuje, extrémnejšie teploty sú čoraz pravdepodobnejšie.

Rekordné teploty aj tento rok

Odborníci taktiež upozorňujú, že takéto extrémne vysoké teploty sa vyskytujú aj v takých oblastiach sveta, kde predtým neboli.

Teploty nad +50 °C sa vyskytujú prevažne v oblastiach Blízkeho východu a Perzského zálivu.

Miesta so zaznamenanými teplotami nad +50 °C. Zdroj: BBC
Miesta so zaznamenanými teplotami nad +50 °C. Zdroj: BBC

Pripomeňme si, že aj tento rok sme zaznamenali rekordne vysoké teploty, ktoré sa približovali k tejto hranici. V lete sme v Taliansku zaznamenali +48,8 °C a v Kanade +49,6 °C.

Analýza BBC tiež zistila, že v poslednom desaťročí sa maximálne teploty zvýšili o +0,5 °C v porovnaní s dlhodobým priemerom od roku 1980 do roku 2009.

Teploty ohrozujú ľudské zdravie

Horúčavy predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Vysoká teplota môže byť smrteľná pre ľudí i prírodu a spôsobiť vážne problémy aj budovám, cestám a energetickým systémom.

„Nárast možno stopercentne pripísať spaľovaniu fosílnych palív,“ hovorí doktor Friederike Otto, zástupca riaditeľa Inštitútu pre zmenu životného prostredia na univerzite v Oxforde.

„Musíme konať rýchlo. Čím rýchlejšie znížime emisie, tým sa budeme mať lepšie,“ hovorí doktor Sihan Li, výskumník v oblasti klímy na Škole geografie a životného prostredia na univerzite v Oxforde.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd