Klimatická konferencia COP27 trvala dlhšie. Podľa niektorých krok vpred nepriniesla

Veronika Sádovská

Jedna z najväčších udalostí pre udržanie klímy na svete je klimatická konferencia COP27. Tento rok však veľké zmeny a kroky vpred nepriniesla.

Konferencie COP26, ktorá sa konala minulý rok vo Veľkej Británii priniesla veľké dohody a svetlo na konci tunela pre životné prostredie. Tá tohtoročná v Egypte ale mnohých sklamala, hoci program trval až o dva dni dlhšie, ako pôvodne mal.

Podľa niektorých zúčastnených je jediným svetlým bodom vznik Fondu pre kompenzáciu škôd spôsobených klimatickými zmenami pre chudobné krajiny, ktoré trpia týmito zmenami najviac a majú najmenej financií na to, aby tieto škody eliminovali. Paradoxne prispievajú aj ku klimatickým zmenám najmenej.

V sobotu mnohí štátnici dali najavo, že nemienia vzdať cieľa udržať oteplenie planéty na úrovni +1,5 °C a konferenciu si predĺžili. Boli pripravení odísť z klimatickej konferencie bez toho, aby vznikla výsledná dohoda, v ktorej by tento cieľ nebol zakomponovaný.

Vo výslednom vyhlásení tak vyše dve stovky štátov žiadajú urýchlene stopnúť emisie tak, aby tento limit oteplenia nebol prekročený. Zhodli sa na urýchlenej eliminácii spaľovania uhlia, avšak nie je tam zmienka o tom, aby sa prestali úplne využívať ropa a zemný plyn, ako prebehlo médiami počas týchto dní.

Zároveň je to vec, ktorú klimatickí aktivisti a aj mnohí predstavitelia štátov či medzinárodných organizácií, ako napríklad aj Antonia Gutteres, tajomník OSN, vyčítajú ako najväčší nedostatok a sklamanie.

Do najbližšej klimatickej konferencie majú štáty vylepšiť svoje plány na ochranu klímy. Tá sa bude konať koncom budúceho roka v Spojených arabských emirátoch.

Fond pre chudobné krajiny

Najväčšiu pozornosť si získal fond pre chudobné krajiny, ktoré im má pomôcť v kompenzácii škôd, ktoré vzniknú následkom klimatických zmien a extrémnych prejavov počasia. Jeho vznik najprv blokovali Spojené štáty, ale skupina štátov G77, kde patrí aj Čína, oňho veľmi zabojovali.

Medzi krajinami, ktoré do tejto skupiny patria, je aj Pakistan. Ten tento rok sužovali extrémne a ničivé povodne. Patrí sem ďalších 170 rozvojových krajín.

Podľa Gutteresa to však nie je dosť. Rovnako dohodu kritizuje aj miestopredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Dohoda podľa nich nenúti veľké krajiny, ktoré znečisťujú životné prostredie najviac, aby svoje správanie zmenili. 

Mnohé ďalšie krajiny sú z výsledkov konferencie rozpačité. Je jasné, že aj napriek predĺženému programu, výsledok konferencie nie ani zďaleka taký pozitívny, ako bol ten minuloročný.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd