Klimatické zmeny môžu spôsobiť viac sopečných erupcií

Ľubomír Franko

Na stretnutí organizácie EGU (European Geosciences Union) vo Viedni predstavili abstrakt štúdie, v ktorom sa uvádza, že klimatické zmeny môžu v budúcnosti spôsobiť nárast sopečných erupcií.

Štúdia je zameraná na výskum stratovulkánu Mount Meager v Kanade. Táto sopka má pestrú minulosť sopečných erupcii vrátane erupcie pred 2340 rokmi, ktorá bola zároveň najväčšou v histórii Kanady. 

Mount Meager je momentálne pokrytý ľadovcami, ktoré predstavujú určitú záťaž na povrch sopky. Čím viacej a čím hrubšie sú na vulkáne ľadovce, tým sa vyvíja väčší tlak na povrch. Tento tlak zabezpečuje, že plyny rozpustené v magme nevytvoria bubliny a nenastane tak nárast tlaku v magmatických krboch. 

Práve klimatické zmeny spôsobujú postupné topenie horských ľadovcov, ktoré často pokrývajú aj sopky. Zmenšovanie ich objemu tak znamená menší tlak na povrch a tým pádom väčší priestor pre plyny vo vnútri sopky, čo môže viesť k ich erupcii.

Vedci upozorňujú vo všeobecnosti na všetky sopky, ktoré sú pokryté ľadovcami, no najmä konkrétne na sopku Mount Meager. Pomocou matematických modelov vypočítali, že v prípade roztopenia ľadovcov v oblasti sopky by sa uvoľnil tlak až do hĺbky 6 kilometrov. To by viedlo k masívnej erupcii a vzniku masívnych sopečnyćh zosuvov nazývaných lahary.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd