Klimatické zmeny prinášajú nový fenomén. Ide o tzv. zombie búrky

Veronika Sádovská

S klimatickými zmenami pribúdajú aj nové javy. Zombie búrka nie je síce fenomén úplne neznámy, vyskytovať by sa však mal len veľmi zriedkavo.

Rok 2020 už priniesol naozaj všeličo. Pandémiu, požiare, záplavy, búrky, tornáda... Najnovšie sme mohli pozorovať nad Atlantikom aj tzv. zombie búrky. Čo je tento jav zač?

Ide o búrky, konkrétne tentokrát to bol hurikán Paulette, ktoré po tom, ako zoslabnú opäť naberú na sile. Pozrime si to na príklade.

Začiatkom septembra sa v Atlantickom oceáne začala formovať tropická búrky Paulette. V priebehu niekoľkých dní vzrástla na hurikán 1. kategórie a zasiahla Bermudy. Nad pevninou sa ešte zosilnila na 2. kategóriu. 

Neskôr jej sila opadla, stala sa post tropickou búrka a do piatich dní zanikla, presúvala sa oceánom ako "bežná" tlaková níž. Avšak neskôr opäť nabrala na sile a 21. septembra sa stala znova tropickou búrkou, dokonca bola veľmi blízko Azorských ostrovov (asi 300 km od pobrežia).

Názov zombie búrka je nový, avšak tento jav je veľmi vzácny. Odborníci však predpokladajú, že vplyvom klimatických zmien sa budú vyskytovať čoraz častejšie, uviedol Donald Wuebbles, profesor  na Illinoiskej univerzite. 

Pre vznik tropických búrok a neskôr hurikánov je veľmi potrebná vlhkosť a teplý vodný prúd. Preto vznikajú práve v oblasti Afriky a "pretekajú" vplyvom morských prúdov smerom k pobrežiu USA. Hlavne v Mexickom zálive naberajú na intenzite. Ak sa dostanú až k severnému, resp. severozápadnému, pobrežiu USA postupne zanikajú, pretože sa tam nachádzajú chladnejšie prúdy. Keďže sa však moria a oceány otepľujú, poskytujú dostatok energie na to, aby sa búrky znova vytvorili.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd