Klimatický summit OSN nemal veľký úspech

Klimatický summit OSN nemal veľký úspech
Veronika Sádovská

Klimatický summit skončil v pondelok a vzniklo na ňom niekoľko dohôd, nektoré sú však dosť nejednoznačné. Slovensko na summite reprezentovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Spolu s ďalšími 76 krajinami sme sa zaviazali, že do roku 2050 dosiahneme uhlíkovú neutralitu. Pod túto dohodu sa ale podpísali krajiny, ktoré spolu nevyprodukujú ani polovicu celosvetových emisií oxidu uhličitého.

Tí najväčší znečisťovatelia si na summite nedali žiaden konkrétny záväzok. Ďalších 70 krajín prisľúbilo, že sa bude viac snažiť bojovať proti klimatickým zmenám, ako to bude v praxi vyzerať, nie je vôbec jasné.

Asi tretina bankového sektora prisľúbila snahu o "zelené" ciele a asi 100 podnikateľských subjektov sa zaviazalo, že sa budú snažiť zapojiť do zelenej ekonomiky.

Na summite sa na krátku chvíľu objavil aj americký prezident Donald Trump, hoci ešte pred niekoľkými dňami verejne vyhlasoval, že sa ho nezúčastní. Osobitný vyslanec OSN, Luis Alfonso de Alba, Trumpovu prítomnosť vníma ako veľký úspech.

Na summite sa na krátku chvíľu objavil aj Donald Trump, foto: SITA
Na summite sa na krátku chvíľu objavil aj Donald Trump, foto: SITA

Síce všetky tieto dohody znejú pozitívne, veľkou hrozbou v boji proti klimatickým zmenám je predpokladaná výstavba veľkého počtu nových uhoľných elektrární, ktoré produkujú najviac emisií CO2.

Aj podľa samotného Albu, tento summit nepriniesol veľký globálny úspech. Podporil a vyzdvihol však tie krajiny, ktoré sa konkrétne zaviazali dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd