Koniec letných teplôt, príde teplotný šok. Dnes sa radikálne ochladí

Peter Minárik

Naše územie čaká výrazná zmena v charaktere počasia, ktorá určite po slnečných a veľmi teplých dňoch nepoteší. Čaká nás výrazné ochladenie a zrážky.

Počasie na Slovensku bolo uplynulé dni mimoriadne priaznivé. Ovplyvňovala nás tlaková výš, ktorej stred sa nachádzal nad východným Balkánom a po jej zadnej strane sa do našej oblasti dostával veľmi teplý vzduch od juhu, pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý už teraz ovplyvňuje počasie na našom území.

Včera sa pred týmto frontom v teplom vzduchu, ktorý do našej oblasti vrcholil vyskytovali početné búrky. Za včerajší deň udrelo na našom území 6183 bleskov, čo je na začiatok apríla nezvyčajne veľa.

Nezvyčajné boli aj teploty, ktoré po prvý krát v tomto roku prekonali letnú hranicu +25 °C a dostali sa až na rovných +26,0 °C. O takýchto teplotách však dnes môžeme iba snívať.

Front prinesie aj zrážky a ochladenie

Naše územie bude počas dnešného dňa ovplyvňovať studený front, ktorý sa bude presúvať cez našu oblasť a za týmto studeným frontom začne do našej oblasti od severu prúdiť studený a vlhký vzduch.

V tomto vzduchu sa očakávajú, predovšetkým na severe Slovenska početné prehánky, ktoré postupne na horách budú aj vo forme snehu.

Teploty sa prepadnú

Najzásadnejšie na tejto zmene v charaktere počasia budú teploty, ktoré sa prepadnú. Ešte včera sa maximálne teploty pohybovali na mnohých miestach od +20 do +26 °C.

Dnes sa však maximá budú pohybovať už len od +7 °C na severe po +18 °C. V niektorých oblastiach sa tak ochladí aj o viac ako 10 °C.

rozdiel dnešných teplôt od včerajších
rozdiel dnešných teplôt od včerajších

Toto ochladenie pritom nebude konečné. Zajtra bude ešte chladnejšie a na severe teploty poklesnú pod +5 °C, na juhu pod +15 °C.

Veľmi chladné počasie nás čaká aj nasledujúci týždeň, kedy sa v noci vrátia na naše územie aj nočné mrazy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd