Krásny nebeský jav: O pár dní môžeme pozorovať tzv. zodiakálne svetlo

Veronika Salayová

Ak ste nadšenci nebesných javov, tak sa už o pár dní môžete tešiť na tzv. zodiakálne alebo zvieratníkové svetlo. O čo presne ide? 

V období od 13. marca, kedy nastáva nov, bude na nočnej oblohe možné pozorovať tzv. zodiakálne svetlo. Ide o veľmi zaujímavý každoročný úkaz.

Zodiakálne svetlo je zvýšenie jasu v okolí Slnka, rozširujúce sa pozdĺž ekliptiky, čiže pozdĺž súhvezdí zvieratníka. Toto svetlo je rozptýlené na časticiach medziplanetárnej hmoty v rovine Slnečnej sústavy. Častice sú veľké maximálne 0,1 milimetra a pochádzajú najmä z chvostov komét či z rozpadnutých meteoritov.

Podľa slov astronóma Petra Horálka, nejde o nič viac ako o prach v okolí Slnka sústredený do rozsiahleho disku, na ktorý sa zo Zeme pozeráme z boku a ktorý rozptyľuje slnečné žiarenie. 

Zodiakálne svetlo tak môžeme pozorovať ako osvetlený kužeľ alebo intenzívny lúč počas tmavej noci, preto je práve nov najlepší na pozorovanie tohto javu. Vhodné je, keď sa pozoruje ďaleko od akéhokoľvek svetelného znečistenia, ideálne na horách.

Tento úkaz môžeme pozorovať približne dve hodiny po západe Slnka.

Najlepšie je naplánovať si večerné pozorovanie od 13. marca, kedy nastáva nov, do 15. marca. Potom už Mesiac začne rušiť pozorovanie svojím svitom. 

Okrem kužeľa je možné pozorovať aj jemné predĺženie zodiakálneho svetla pozdĺž celej ekliptiky alebo dokonca svetelný pás v tvare mosta. Tieto tvary zodiakálneho svetla sú však zriedkavejšie.

Nezabudnite teda, že od budúcej soboty si budete môcť večery spríjemniť pozorovaním tzv. zvieratníkového svetla. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd