Krétu dnes ráno zasiahla séria pomerne silných dotrasov

Dominik Cenkner

Obyvatelia gréckeho ostrova Kréta, ktorý včera zasiahlo zemetrasenie o sile 6,0 magnitúdy, sa dnes ráno opäť zobudili na otrasy. Išlo o sériu dotrasov po včerajšom zemetrasení.

Pondelkové zemetrasenie na Kréte so silou 6,0 magnitúdy, si okrem značných materiálnych škôd, vyžiadalo aj minimálne jednu obeť na živote. Podľa informácií má ísť o muža, ktorého telo vytiahli z čiastočne zrúteného kostola.

Obeť hlásili z mesta Arkalochori, pri ktorom sa nachádzalo aj epicentrum včerajšieho zemetrasenia. Otrasy pritom vychádzali z hĺbky približne desiatich kilometrov.

Práve zo spomínaného mesta hlásili aj približne desať zranených osôb. Podľa slov starostky Chrysuli Kegerogluovej majú za sebou náročnú noc, pričom vôbec nespali.

Práve počas noci a nadránom dochádzalo k ďalším dotrasom. Niektoré z nich boli opäť raz pomerne silné.

Séria dotrasov

Krétu po včerajšom zemetrasení tak zasiahli ďalšie, a to počas noci a v ranných hodinách. Najsilnejší dotras mal silu 5,3 magnitúdy.

Seizmológovia ho zaznamenali o 7:48 h miestneho času. Došlo tak k nemu ešte pred dnešnou návštevou gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

Ako dodáva TASR, Grécko leží v seizmicky aktívnej oblasti a zemetrasenia zažíva pomerne často. Väčšinou sa však zaobídu bez obetí či väčších materiálnych škôd. Otrasy z 3. marca s magnitúdou 6,3 si tam vyžiadali jeden život a desať zranených.

K silnejšiemu a ničivejšiemu zemetraseniu s magnitúdou 7,0 došlo vlani v októbri v Egejskom mori. Na gréckom ostrove Samos vtedy zahynuli dvaja tínedžeri, zatiaľ čo v Turecku zomrelo až 114 ľudí a viac ako 1000 utrpelo zranenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd