Kvôli klimatickým zmenám môžu narásť ceny potravín

Kvôli klimatickým zmenám môžu narásť ceny potravín
Veronika Sádovská

Kanaďania podľa predbežných odhadov v budúcom roku minú za potraviny o 500 dolárov viac ako tento rok. Čaká niečo podobné aj nás?

Vysoké školy, University of Guelph a University of Dalhousie, analyzujú už 10 rokov kanadský trh s potravinami. Kvôli klimatickým zmenám môžu v budúcom roku v tejto krajine narásť ceny až o 4%.

K tomu budú musieť pripočítať už aktuálne zvyšovanie cien zeleniny, ktoré predpokladajú, že sa zastaví na 12%. Priemerná kanadská domácnosť tak budúci rok minie o 500 kanadských dolárov viac (v prepočte 341 €). 

Zdražovanie potravín spôsobilo extrémne sucho, požiare, ale aj silné dažde a obmedzený prístup k tečúcej vode. V budúcnosti sa k tomu pridá aj stúpajúca hladina oceánov. 

Kanada väčšinu zeleniny musí dovážať, pretože až do mája je tam príliš chladno na akúkoľvek poľnohospodársku činnosť. K zdražovaniu v menšej miere "dopomohli" aj nepokoje ne mexicko-americkej hranici.

So stúpajúcou teplotou pribúdajú v potravinách aj nebezpečné baktérie. Správa z kanadských univerzít naznačuje napríklad súvislosť medzi stúpajúcimi teplotami a zvyšujúcim sa počtom otráv baktériou E. coli. Napríklad už stiahli predaj čerstvého šalátu.

Podnebie v Kanade sa otepľuje rýchlejšie, pretože ako sa zdôrazňuje v správe, strata povrchov pokrytých snehom a ľadom znižuje účinok albeda, teda odrazu slnečného svetla späť do atmosféry. Táto krajina tak môže pomôcť lepšie pochopiť, čo všetko nás ešte len čaká.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd