La Niña môže ovplyvniť počasie na celom svete. Šanca na vznik je 55 %

Veronika Salayová

Národná správa pre oceány a atmosféru NOAA informovala, že pravdepodobnosť vzniku fenoménu La Niña v tomto roku je až 55 %. Tento fenomén dokáže ovplyvniť počasie na celom svete. 

Podľa najnovšej predpovede NOAA je 55 %-ná pravdepodobnosť na vznik La Niña na jeseň tohto roku a trvať by mala do zimy. 

Podľa NOAA sa La Niña vyznačuje nezvyčajne nízkymi teplotami oceánu v rovníkovom Pacifiku. Je opakom El Niño, ktorý sa vyznačuje veľmi teplými teplotami oceánov pri rovníku.

Počas fenoménu La Niña dochádza k zosilneniu pasátovej cirkulácie v západnom Pacifiku, čo vedie k posunu veľkých más studenej povrchovej vody, zvyčajne prítomných v blízkosti juhoamerických pobrežných oblastiach Tichého oceánu, do centrálnych častí tropického Pacifiku. Podobne ako El Niño, aj fenomén La Niña je spájaný so zmenami charakteru počasia po celom svete, ako uvádza SHMÚ. 

„Rok 2020 sa už premieňa na jeden z najteplejších rokov. Možno, že chladiaci vplyv fenoménu La Niña zabráni tomu, aby bol tento rok najteplejším v histórii meraní, ale pravdepodobne bude stále v top 3,“ povedal Brandon Miller, meteorológ CNN. 

La Niña môže taktiež výrazne dopomôcť k veľmi aktívnej sezóne hurikánov. Hurikanová sezóna 2020 je pomerne aktívna už teraz a má dobre našliapnuté k tomu, aby sa priblížila k rekordnej sezóne hurikánov z roku 2005. 

Tohtoročná sezóna už zaznamenala šesť pomenovaných búrkových systémov, pričom dva z nich vznikli ešte pred oficiálnym začiatkom hurikánovej sezóny 1. júna. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd