Ľadovce na Novom Zélande sa topia výrazne rýchlejšie ako sa čakalo

Ľubomír Franko

Výrazné zmeny v rozlohe a objeme ľadovcov evidujú na Novom Zélande. Ľadovce sa topia podstatne rýchlejšie ako pred desiatkami rokov.

Výrazne zmeny v rozlohe pozorujú vedci v oblasti Južných Álp na Novom Zélande. Podľa najnovšej štúdia sa ľadovce topia niekoľkonásobne rýchlejšie, ako v predindustriálnom období.

Vedci v štúdii skúmali 400 horských ľadovcov v oblasti Južných Álp v troch obdobiach. Výsledkom štúdie bolo zistenie, že v období od 1600 do 1978 sa roztopilo 15% objemu ľadovcov, voči objemu, ktorý dosahovali v období Malej doby ľadovej. V roku 2019 pritom dosahovali len 12% pôvodného objemu.

Rýchlosť topenia sa oproti obdobiu 1600 až 1978 v súčasnosti takmer zdvojnásobila. Vedcov toto zistenie nemilo prekvapilo, keďže ľadovce sa topia rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Ľadovce tvoria veľké zdroje pitnej vody na Novom Zélande. Ich topenie bude urýchlené nielen klimatickými zmenami, no aj Ďalšími faktormi, ako hromadenie materiálu na povrchu ľadovcov či akumulácia odplaveného materiálu v ľadovcových morénach.

To môže následne viesť aj k ovplyvneniu riečnych tokov, k zmene vodného ekosystému a nakoniec aj k výraznej zmene života ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd