Významný ľadovec sa pripravuje na odtrhnutie od Antarktídy

Veronika Salayová

Ľadovec Pine Island sa pripravuje na odtrhnutie od Antarktídy. Ak sa odtrhne, môže uvoľniť bilióny ton arktického ľadu, ktorý bude topením zvyšovať hladinu svetových oceánov. 

Ľadovec Pine Island je akousi „oporou“, ktorá drží a brzdí antarktický ľad. Po celé desaťročia tento ľadovec pomáha zadržiavať relatívne nestabilný západoantarktický ľadovec.

Odtrhnutie tohto ľadovca by mohlo spôsobiť katastrofu. Po odstránení týchto opôr môže nestabilný ľadovec prúdiť smerom k oceánu rýchlejšie, čo spôsobí rapídne stúpanie morí. 

Dramatický proces za posledné roky

Analýza satelitných snímok odhaľuje dramatickejší proces v posledných rokoch. Od roku 2017 do roku 2020 sa odlomili veľké ľadovce na okraji ľadového šelfu a ľadovec sa zrýchlil.

V dôsledku oslabenia okraja by sa mohla skrátiť časová os prípadného zrútenia ľadovca Pine Island do oceánu, upozorňujú vedci z Washingtonskej univerzity a British Antarctic Survey vo svojej štúdii v časopise Science Access Advances.

Ľadovec Pine Island obsahuje približne 180 biliónov ton ľadu, čo zodpovedá 0,5 metru stúpania globálnej hladiny mora. 

Nárast hladiny svetových vôd

Už teraz je ľadovec zodpovedný za zvyšovanie hladiny mora, čo každoročne spôsobuje nárast o jednu šestinu milimetra hladiny mora.

Ak by sa ľadovec Pine Island a neďaleký ľadovec Thwaites zrútili do oceánu, mohli by globálne moria v priebehu nasledujúcich storočí vystúpiť aj o niekoľko metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd