Ľahšie sa dýcha aj v Indii. Pandémia zrazila smogové hodnoty

India Veronika Salayová

Boj proti šíreniu koronavírusu priniesol svoje ovocie v podobe čistejšieho vzduchu aj v Indii.

Karanténne opatrenia v Indii do veľkej miery obmedzili dopravu a uzavreli mnohé továrne, čím sa zlá smogová situácia v indických veľkomestách výrazne zlepšila.

Indické metropoly patria k jedným z najznečistenejších miest na svete. Škodlivé emisie spôsobuje najmä priemysel, výfukové plyny a uhoľné elektrárne.

Súčasná situácia v dôsledku šírenia koronavírusu však zmenila indické ulice a cesty na nepoznanie. Na cestách je veľmi málo áut, ulice sú ľudoprázdne. K domácej karanténe v nedeľu vyzýval aj indický premiér Nárendra Módí.

V Naí Dillí sa index kvality vzduchu v pondelok popoludní znížil na zhruba 93, čo je považované za mierne znečistenie. Vzduch v tejto metropole je dlhodobo hodnotený ako veľmi nezdravý. Podľa IQAir sa index kvality vzduchu pred rokom pohyboval na úrovni okolo 161.

V Bombaji klesol index kvality vzduchu na 90, čo síce ešte nie sú ideálne hodnoty, avšak v porovnaní s hodnotami spred roka je to rovnako výrazný pokles, podobne ako v Naí Dillí. V marci 2019 bol index v Bombaj na hodnote 153.

Mnohí obyvatelia veľkomiest sa zhodli na tom, že vzduch je čistejší a v týchto dňoch je vidieť aj hviezdy na oblohe. Mrakodrapy, ktoré boli často zahalené v smogu, sú v týchto dňoch bez šedého oparu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd