Laureáti Nobelovej ceny: Zmeny klímy treba brať vážne

Laureáti Nobelovej ceny: Zmeny klímy treba brať vážne
Veronika Sádovská

Nadchádzajúci týždeň sa budú v Štokholme odovzdávať Nobelove ceny. Laureáti využili tlačovú konferenciu, aby vyjadrili svoj názor o klimatickým zmenách.

Tlačová konferencia pred samotným odovzdávaním cien sa pred pár dňami. V Madride práve prebieha klimatický summit a práve toto spojenie laureáti ceny využili.

Traja z tohtoročných laureátov na cenu za fyziku, chémiu a ekonómiu už pricestovali do Štokholmu a jednotne sa podľa TASR postavili za to, aby sme sa vážne začali zaoberať klimatickými zmenami.

Švajčiarsky astronóm Didier Queloz, ktorý spolu s ďalším kolegom objavili prvú exoplanétu obiehajúcu okolo hviezdy podobnej Slnku sa vyhradil voči názoru, že "ľudstvo aj tak raz Zem opustí". 

Podľa neho zatiaľ objavené hviezdy a ich planéty sú príliš vzdialené, aby sme sa k nim dostali. Takisto ľudský druh je stavaný presne na tú planétu, na ktorej žije. 

Esther Duflová, laureátka Nobelovej ceny za ekonómiu, zdôraznila, že kroky na zmiernene dopadov klimatických zmien si budú vyžadovať zmenu v správaní hlavne bohatých štátov. 

Brit M. Stanley Whittingham, ktorý spolu s ďalšími dvoma vedcami vyvinuli lítiovo-iónové batérie povedal, že pri boji proti klimatickým zmenám, musíme byť obozretní. "Nemôžeme sa naraz zbaviť všetkého oxidu uhličitého", zdôraznil. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd