Lavína v Nízkych Tatrách zasypala lyžiarov. Jeden z nich neprežil

Lavína v Nízkych Tatrách zasypala lyžiarov. Jeden z nich neprežil
Ľubomír Franko

Výdatné zrážky zasiahli v závere pracovného týždňa viaceré oblasti stredného Slovenska. Na horách napadlo aj pol metra čerstvého snehu. Dnes spadla v Nízkych Tatrách lavína, pri ktorej prišiel o život mladý lyžiar. 

Pád lavíny dnes dopoludnia neprežil 23-ročný lyžiar. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojej facebookovej stránke.

Dvoch lyžiarov slovenskej národnosti strhla v Školskom žľabe lavína, pričom jedného z nich zasypala. Druhý lyžiar, ktorý udalosť oznámil, zostal na povrchu lavíny s vážnym poranením nohy a nemohol začať s vyhľadávaním zasypaného kamaráta.

Lavína v Nízkych Tatrách, foto: HZS
Lavína v Nízkych Tatrách, foto: HZS

Na miesto nehody odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry vrátane psovoda. O súčinnosť bola tiež požiadaná posádka VZZS, no vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé letové podmienky vrtuľník nevzlietol. Záchranári nalyžovali do žľabu, kde pes označil miesto zasypania. Po vykopaní zasypaného zahájili horskí záchranári okamžitú resuscitáciu v kombinácii s medikamentóznou liečbou, no napriek veľkej snahe sa muža zachrániť nepodarilo.

Lavína v Nízkych Tatrách, foto: HZS
Lavína v Nízkych Tatrách, foto: HZS

Druhému zranenému lyžiarovi vo veku 27 - rokov bola na mieste poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť, fixácia vákuovou dlahou a matracom, na utíšenie bolesti mu bol podaný inhalačný liek Penthrox. Následne záchranári za pomoci lanovej techniky v dĺžke skoro 300 metrov vytiahli zo žľabu zraneného lyžiara na zjazdovku. Odtiaľ bol pomocou saní a snežného skútra transportovaný na Bielu púť, kde bol odovzdaný posádke RLP na prevoz do nemocnice.

V Nízkych Tatrách momentálne panuje 2. stupeň z päťdielnej stupnice lavínového nebezpečenstva. Najbližšie dni sa očakáva pokles lavínového nebezpečenstva, z dôvodu výrazného nárastu teploty a silného odmäku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd