Lavína vo Vrátnej usmrtila lyžiara

Ľubomír Franko

Dnes v popoludňajších hodinách spadla vo Vrátnej doline lavína, ktorá so sebou strhla skialpinistu. Napriek snahe kamarátov a lekárov súboj so snehom neprežil. 

Dňa 9. 1. 2019 v dopoludňajších hodinách prijala Horská záchranná služba informáciu o páde lavíny v žľabe pod Veľkým Kriváňom, spadajúcom do Vrátnej doliny, ktorá zasypala jedného skialpinistu. Prehľadávanie lavíny okamžite zahájili jeho kamaráti pomocou vyhľadávacích prístrojov, ktoré mali našťastie všetci pri sebe. Vzhľadom na nepriaznivé letové podmienky nemohla byť do záchrannej akcie nasadená posádka VZZS, horskí záchranári z Oblastného strediska Malá Fatra tak postupovali na miesto nehody pozemne. Medzitým sa kamarátom podarilo zasypaného nájsť a vyhrabať spod snehu. Muž bol v bezvedomí, bola potrebná okamžitá resuscitácia, ktorú vykonávali do príchodu záchranárov HZS. Záchranári HZS pokračovali v oživovaní naďalej, no napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa 37 – ročného muža slovenskej národnosti nepodarilo zachrániť. Záchranári následne telesné pozostatky nebohého muža nabalili a za pomoci lanovej techniky transportovali do doliny, odkiaľ bude terénnym vozidlom dopravený do Štefanovej a odovzdaný obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom PZ SR.

Predpokladáme, že vplyvom sneženia bude mať lavínový stupeň stúpajúcu tendenciu. Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby dodržiavali odporúčania HZS a neriskovali pohyb na miestach, ktoré za daných podmienok nie sú bezpečné.

zdroj: HZS

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd