Letná búrka. Viete, do akej miery ohrozuje naše životy ?

Peter Minárik

Letná búrka je absolútne fascinujúca napohľad a keď vám pot z horúčavy steká aj z miest, o ktorých ste dovtedy ani netušili, aj mimoriadne osviežujúca. Na druhej strane existuje obrovské množstvo ľudí, ktorí z nej majú doslova hrôzu a stačí jediné zahrmenie a ich útočiskom sa na nejaký čas stáva ten najmenší kútik v byte. 

Pre niekoho je búrka prosté blýskanie, hrmenie a dážď. Pre iného pohroma, ktorá mu spôsobuje pocit elektrických výbojov v hlave, panickú hrôzu z predstavy, že si blesk za obeť tentoraz vyberie práve jeho, ešte mu aj zničí auto, dom a pozemok, hoci teraz zrušil všetky poistky...  a takto by sme mohli tvoriť katastrofický scenár donekonečna. My sme sa však rozhodli pre čisto pragmatický prístup, takže vám bez akýchkoľvek strachov prezradíme niekoľko faktov, týkajúcich sa letnej búrky.

To, čo vie asi málokto je, že s búrkou ako takou úzko súvisí oblak, odborne nazývaný kumulonimbus. Je najhrubší zo všetkých oblakov a pomerne ľahko vieme vďaka nemu identifikovať blížiacu sa búrku. Tá sa zvykne v lete objaviť v popoludňajších hodinách a často jej predchádza typické vonkajšie „dusno“ a vlhko.

Čo robiť, keď začne búrka ?

Sme si takmer istí, že vám v najbližších riadkoch neprinesieme žiadne prevratné novinky, avšak nebude na škodu si pripomenúť, že akonáhle vás prekvapí búrka, určite sa neschovávajte pod osamelé stromy či kovové konštrukcie. A už vôbec nie pod stožiare elektrického vedenia. Obzvlášť buďte opatrní, ak sa pred blížiacou búrkou nachádzate na otvorených priestranstvách alebo na horách.

Keď už sme pri horách, každý zdatný a skúsený turista vie, že na túry sa chodí ráno, aby ste boli do popoludnia späť alebo minimálne na ceste späť. V búrkovom období to platí dvojnásobne.

Keď sa začne búrka, nelíhajte si na zem. Ideálne je zdržovať sa vtedy v budove s hromozvodom alebo ak ste vonku, nájdite si nižšie položené miesto, tam si čupnite a dajte si preč od tela všetky kovové predmety. 

Ďalšie tipy nájdete na portáli Kamzakrasou.sk

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd