Letné počasie vyvrcholí v nedeľu. V pondelok dorazia búrky

Ľubomír Franko

Teploty dosahujú v piatok na území Slovenska aj cez +30 °C. Vysoké teploty a slnečné počasie vydržia do konca týždňa. V pondelok sa ochladí a čakajú nás aj silnejšie búrky.

Počasie v strednej Európe vrátane nášho územia ovplyvňuje v týchto dňoch rozsiahla tlaková výš. Jej stred sa bude počas víkendu presúvať z oblasti Poľska nad Balkánsky polostrov.

Po zadnej strane tejto tlakovej výše prúdi nad naše územie veľmi teplý vzduch. Aj z tohto dôvodu pozorujeme vysoké teploty, ktoré dosahujú aj cez +30 °C. O 16:00 bolo najteplejšie v Hurbanove, kde teplota dosiahla +32,6 °C.

Letné teploty sa očakávajú aj počas víkendu. Teploty budú dosahovať zväčša od +22 do +28 °C, na juhu Podunajskej nížiny to môže byť aj cez +30 °C.

Zmena v počasí dorazí v pondelok. Po prednej strane tlakovej níže, ktorej streda sa bude presúvať cez alpskú oblasť a Česko ďalej na sever, sa do našej oblasti od západu dostane studený front.

V pondelok počas dňa očakávame na väčšine územia spočiatku slnečné počasie, no na západe už treba počítať s veľkou oblačnosťou a zrážkami.

Počas dňa sa zrážky rozšíria aj nad stredné Slovensko a do utorku večera by malo zapršať na celom území Slovenska.

Zrážky budú v pondelok dopoludnia spočiatku v podobe prehánok alebo občasného dažďa. Počas dňa ale naberú na intenzite a postupne sa očakávajú aj silnejšie búrky.

Spolu so zrážkami dorazí aj ochladenie. Už v pondelok očakávame denné maximá v rozmedzí od +25 do +30 °C, na západe a na severe bude už chladnejšie, od +20 do +25 °C. V priebehu utorka sa ochladí na +19 až +24 °C, na východe bude ešte do +30 °C. Ochladenie dorazí na východ v stredu, kedy tam očakávame aj zrážky, na západnom a strednom Slovensku v stredu očakávame už krajšie počasie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd