Leto končí, prichádza jeseň. Na tridsiatky už nedosiahneme

Peter Minárik
Zažili sme nezvyčajne teplý začiatok septembra, ktorý lámal rekordy. Leto však už končí a na tridsiatky tento rok zrejme už nedosiahneme.

A je koniec. Kúpaliská môžu definitívne zatvoriť svoje brány. September je síce prvý mesiac meteorologickej jesene, ale počasie sa tak rozhodne nesprávalo. Takmer celá Európa zažíva nezvyčajne teplé dni, ktoré v oblasti Pyrenejského polostrova lámali historické mesačné rekordy. V našej oblasti padali denné rekordy platné pre jednotlivé septembrové dni.

Prvá polovica septembra bola na našom území o 2,5 až 4°C teplejšia ako je dlhodobý teplotný priemer. Na začiatku týždňa sa ešte teploty šplhali nad hranicu +30°C.

Tridsiatkam je koniec

Muselo by sa stať niečo veľmi nezvyčajné, aby sme tento rok zaznamenali ešte takéto vysoké teploty. Dlhodobá vyhliadka do začiatku októbra nedáva absolútne žiadnu nádej na dosiahnutie hodnôt okolo +30°C a počas októbra je takáto teplota takmer nedosiahnuteľná.

Nasledujúce dni bude problém s prekonávaním hranice +25°C.

Jeseň príde cez víkend

Ako sme už spomínali, tak meteorologická jeseň odštartovala 1. septembra a astronomická začne vo štvrtok 22.9. o 16:21. Počasie sa však do jesenného kabátu nahodí už počas víkendu.

Nad strednú Európu sa totiž presunie rozsiahly komplex tlakovej níže, ktorá tu bude usadená počas celého víkendu a vo významnej miere bude ovplyvňovať počasie u nás.

V sobotu ráno začnú od západu nad naše územie postupovať zrážky, ktoré budú súvisieť so studeným frontom. Už počas rána sa prvé búrky a zrážky môžu vyskytnúť nad západným Slovenskom a v priebehu dňa budú postupovať ďalej na východ.

Zrážky sa vyskytnú predovšetkým na západnom a strednom Slovensku v podobe búrok, avšak výraznejšie zrážky sa očakávajú v okolitých krajinách.

Okolo tlakovej níže nad oblasťou Českej republiky sa totiž bude otáčať výrazné zrážkové pole.

 

To prinesie na juhozápad Českej republiky od 60 do 100 mm zrážok a ešte výraznejšie zrážkové úhrny sa očakávajú na juhu Nemecka. Tu sa môžu vyšplhať až ku 160 mm. Na našom území spadne len do 20 mm zrážok, pri búrkach ojedinele viac.

Výskyt zrážok na ďalšie dni je pomerne otázny a všetko to bude závisieť od presnej polohy tlakovej níže okolo ktorej sa zrážkové pole bude otáčať. Sychravé počasie by však na našom území malo zostať minimálne do utorka.

Postupne sa bude ochladzovať

Od začiatku tohto týždňa sa postupne ochladzuje. V pondelok sme namerali maximálnu teplotu v Dudinciach na úrovni +32,4°C, vo štvrtok sa však maximálna teplota dostala v Malackách už len na +28,9°C a v nasledujúcich dňoch budú teploty naďalej klesať.

Maximálne teploty sa počas nedele na našom území vyšplhajú na +19 až +26°C, na začiatku budúceho týždňa sa teploty budú pohybovať od +16 do +24°C a najchladnejší by mal byť stred týždňa. Denné teploty sa budú pohybovať len od +14 do +21°C a ranné teploty budú klesať na +9 až +3°C.

Rozlúčte sa preto s letom. Cez víkend nastúpi jeseň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd