Leto oficiálne končí. Po 21. hodine nastane jesenná rovnodennosť

Dominik Cenkner

Leto sa dnešným dňom oficiálne skončí. Jesenná rovnodennosť nastane dnes o 21:21 h SELČ.

Týmto okamihom sa na Slovensku, ale aj na celej severnej pologuli začne astronomická jeseň. Naopak južná pologuľa vstúpi do astronomickej jari.

Čo je vlastne rovnodennosť? Ide v podstate o okamih, kedy sa Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, keď rovina zemského rovníka prechádza geometrickým stredom slnečného disku. Slnečné lúče teda dopadajú kolmo na zemský povrch. Informovala o tom TASR.

Ak by ste sa v takýto čas nachádzali priamo na rovníku, Slnko by ste mali priamo nad sebou. Vaša postava by preto nevrhala žiadny tieň.

Pripomeňme, že okrem astronomických ročných období poznáme aj tzv. meteorologické. Meteorologická jeseň pritom začala, resp. začína vždy 1. septembra.

Prvé jesenné dni budú teplé

Kým leto sa s nami rozlúčilo chladným počasím, počas ktorého boli teploty poriadne hlboko pod dlhodobým priemerom, jeseň začne pre zmenu teplými dňami.

Už od zajtra sa totiž začne otepľovať, a to vďaka prechodnému prúdeniu teplejšieho vzduchu od západu. Ten teploty zdvihne k +20 °C.

V piatok ešte bude treba počítať s prehánkami či dažďom. Oteplí sa však o ďalšie dva stupne.

Najkrajšie počasie by malo prevládať počas víkendu. Očakáva sa zväčša jasná až polojasná obloha a teploty môžu vystúpiť aj nad +25 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd