Leto prišlo skoro. Trápia nás teploty, ale aj búrky

Peter Minárik

Naša oblasť zažíva nezvyčajné ukončenie zimy. Jar akoby neprišla a po zime rovno prišlo leto.

Tento rok sa nesie v znamení extrémov. Zima bola pomerne výrazná a na sneh bohatá. Napríklad v Alpách zaznamenali pokorenie denných historických rekordov vo výške snehovej pokrývky. Vyzeralo to tak, že v Alpách a aj u nás sa bude lyžovať aj v júni, no počasie všetko zmenilo a lyžiarske strediská nečakali, že tak rýchlo ukončia sezónu.

V Tatrách sa už totiž pripravovali, že tohtoročná sezóna bude patriť k najdlhším. No potom prišiel apríl a s ním veľmi vysoké teploty a sneh sa veľmi rýchlo roztopil. Posledným dňom lyžiarskej sezóny bol 19. apríl.

Prišli rekordné teploty

V nasledujúcich dňoch sa teploty ešte zvýraznili, a vyhodnotenie apríla skončilo zaujímavo. Viaceré stredoeurópske štáty zaznamenali najteplejší apríl od začiatku meraní.

Aj na našom území bol apríl 2018 historicky najteplejším aprílom. Zima tak rýchlo skončila a jar akoby sa vytratila a nastúpilo rovno leto s tropickými teplotami cez +30 °C.

Vysoké teploty sužujú našu oblasť už niekoľko dní z čoho určite nemajú radosť poľnohospodári. Teplé počasie bude v nasledujúcich dňoch pokračovať. Teplé počasie však prináša aj búrky a tie sú intenzívne. Dokonca sa v našej oblasti postarali o nové rekordy.

Rekordné búrky

Noc na štvrtok priniesla kúsok od našich hraníc do Rakúska rekordné búrky. Nad Rakúskom udrelo okolo 70 000 bleskov. V Dolnom Rakúsku patrila búrka k bleskovo najaktívnejším.

Vo Viedni padol rekord. Rakúski meteorológovia zaznamenali 446 bleskov a toľko počas 24 hodín ešte nikdy nezaznamenali.

Počasie tak prináša skutočné extrémy v podobe vysokých teplôt, ktoré prinášajú aj silné búrky a takto by sa počasie malo vyvíjať aj v nasledujúcich dňoch. Máj by taktiež mal skončiť teplotne nadpriemerný.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd