Línia intenzívnych búrok. Za hodinu spadlo 20 mm zrážok

Veronika Sádovská

Počas dnešného dňa sa tvorili väčšinou malé búrkové jadrá s krátkym trvaním bleskových výbojov. Aktuálne sa však na juhu územia vytvorila intenzívna línia búrok.

Búrky a intenzívne zrážky vznikali najprv chaoticky a veľmi sa neorganizovali. Aj po ich prechode však ostával na území teplý a vlhký vzduch, ktorý je veľmi labilný. V takomto vzduchu vznikali ďalšie zrážky.

Aktuálne sa nad juhom stredného Slovenska vytvorila línia búrok od Pliešoviec a Krupiny až po Šahy a Maďarsko s intenzívnymi zrážkami a aj vysokou bleskovou aktivitou.

Počas poslednej hodiny tak miestami spadlo v Čelovciach a Bušinciach vyše 20 mm zrážok, čo predstavuje 20 litrov vody na meter štvorcový.

Pozoruhodná je aj blesková aktivita, ktorá začína naberať na intenzite. Len počas posledných 15 minút zaznamenala služba blitzortung asi 50 bleskov v celej línii.

Búrky sa pohybujú smerom na juh a juhozápad. Stále nové jadrá vznikajú aj na východe Slovenska. Ich aktuálnu polohu môžete sledovať tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd