Lopaty dajte do pohotovosti ! Budúci týždeň príde sneh takmer všade

Peter Minárik
Mnohí vyťahovali lopaty na strednom a východnom Slovensku už v priebehu včerajšieho dňa. V budúcom týždni budeme lopatovať aj na západe.
Od juhu sa nad východnú polovicu Slovenska v priebehu soboty dohrnul prvý tohtoročný sneh. Na východe napadlo aj okolo 10 cm snehu. Situácia však bola zložitejšia, nakoľko fúkal silný nárazový vietor, ktorý na cestách vytváral snehové jazyky. O naozaj zimné počasie sa naviac postarali silné mrazy. Teploty sa počas dňa pohybovali okolo -10°C, no v kombinácii s vetrom bola pocitová teplota ešte výrazne nižšia a klesala až pod -20°C.
Na západe síce bolo mrazivo, ale na oblohe prevládalo prevažne jasné počasie. Nasledujúci týždeň treba počítať s tým, že zima a prvý sneh príde aj nad západné a stredné Slovensko.

Pondelok 27.1.
Počasie bude pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku. Počas dňa sa snehové zrážky budú vyskytovať najmä na východe, ale intenzita nebude výrazná. V priebehu popoludnia dorazí od západu rozpadajúci sa frontálny systém a od západu tak začne snežiť i keď intenzita začne postupne slabnúť. Na západe a severozápade Slovenska očakávame, že napadne do 2 cm nového snehu. Počas dňa bude naďalej na celom území mrznúť.

Utorok 28.1.
Frontálny systém sa v priebehu noci rozpadne, avšak naše územie bude naďalej pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku. Treba sa tak pripraviť na to, že bude prevládať oblačné až zamračené počasie so snehovými prehánkami alebo s občasným snežením a to najmä v centrálnej časti územia. Tu môže napadnúť do 2 až 3 cm nového snehu. Na zvyšku územia pripadne maximálne do 1 cm. Denné teploty sa už ojedinele môžu dostať aj nad nulu.

Streda 29.1.
Naďalej by malo prevládať prevažne oblačné počasie so slabým snežením. V priebehu dňa by malo začať od juhozápadu postupovať ďalšie zrážkové pole, ktoré by malo priniesť sneženie. Na Slovensku by malo počas stredy napadnúť do 1 cm, ale na západe a predovšetkým na juhozápade až do 3 cm nového snehu.

Ďalšie dni:
Situácia nasledujúce dni by so zrážkami mala byť výrazne lepšia. Od juhozápadu by k nám mali postupovať jednotlivé zrážkové polia, ktoré prinesú výraznejšie sneženie. Do víkendu by na našom území malo napadnúť do 8 až 10 cm nového snehu. Naša oblasť sa však dostane do teplejšieho prúdenia, čo sa podpíše pod premenu snehových zrážok na kvapalné v oblasti Podunajskej nížiny.
Vyhliadka na ďalšie dni sľubuje množstvo snehu. Zatiaľ je však priskoro niečo tvrdiť, nakoľko naša oblasť bude v teplejšom prúdení. V nížinách sa tak najmä na juhu môžu objaviť nakoniec aj zrážky kvapalné.

S takmer určitosťou však môžeme povedať, že v nasledujúcom týždni príde sneh na celé územie a na horách sa tak konečne naplno rozbehne lyžiarska sezóna.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd