Ľudí pripravujú na evakuáciu. Na portugalskom sopečnom ostrove to vrie

Veronika Salayová

Od soboty sa na jednom z portugalských sopečných ostrovov neprestajne trasie zem. Doteraz bolo zaznamenaných vyše 2000 zemetrasení. Všetko nasvedčuje tomu, že sa blíži erupcia sopky, prípadne silné zemetrasenie. 

Asi 2000 menších zemetrasení zaznamenali od soboty v okolí Azorských ostrovov – portugalských sopečných ostrovov, ktoré sa nachádzajú v centrálnej časti Atlantického oceánu. Úrady už začali vypracovávať plány na evakuáciu obyvateľstva.

Zemetrasenia neboli veľmi silné − dosahovali magnitúdu 1,6 až 3,3, pričom obyvatelia ostrova pocítili z tohto množstva zemetrasení vyše 100. Zemetrasenia zatiaľ nespôsobili žiadne vážne škody.

Odborníci označili túto udalosť ako seizmickú krízu. Náhly prudký nárast seizmickej aktivity pripomína sériu zemetrasení pred minuloročným výbuchom sopky Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma a u ľudí vzbudzuje veľké obavy.

Hrozí silné zemetrasenie aj výbuch sopky

Na ostrove Sao Jorge – jeden z deviatich ostrovov, ktoré tvoria Azory – leží sopka Bocas de Fogo, ktorá naposledy vybuchla v roku 1808 a od vtedy nevykazovala žiadnu známku aktivity.

Veľmi častá frekvencia otrasov môže byť podľa vedcov predzvesťou silnejšieho zemetrasenia alebo blížiacej sa sopečnej erupcie. Vedci tvrdia, že je ťažké predpovedať dôsledky pretrvávajúcej, hoci nízkej intenzity, seizmickej aktivity. „Môže sa stať všetko, alebo aj nič,“ povedal prezident Azorských ostrovov José Manuel Bolieiro počas návštevy ostrova.

Úrady už začali aj s prípravami na evakuáciu obyvateľstva. Pohotovostné služby zriadili na východnej strane ostrova bezpečné koridory pre dopravu a dočasné ubytovanie a sú už v pohotovosti, aby v prípade potreby pomohli ľuďom, a najmä tým starším so zníženou pohyblivosťou.

„Odporúčame, aby mali ľudia pripravené ruksaky s tým najnutnejším, ako je prezlečenie, lieky a nejaké jedlo,“ povedal starosta obce Velas Luis Silveira. 

Starosta dodal, že pomoc je pripravená poskytnúť aj armáda a letectvo. Na miesto bola vyslaná aj námorná loď, aby bola evakuácia z ostrova v prípade potreby rýchla a efektívna. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd