Madagaskar zasiahne ďalší cyklón. Počas tejto sezóny už zomrelo 170 ľudí

Veronika Sádovská

Ostrov je oslabený už po troch tropických javoch (búrkach a cyklónach) Ana, Batsirai a Dumako. Počas tejto sezóny už týmto javom podľahlo 170 ľudí.

Nový cyklón sa nazýva Emnati a je novou hrozbou pre oslabený a zničený Madagaskar. Ostrov by mal zasiahnuť už začiatkom týždňa.

Emnati je v čase písania tohto článku v tvare tropického cyklónu. Podľa satelitných odhadov skutočne produkuje vietor o rýchlosti 138 km/h, čo ho robí cyklónom ekvivalentným hurikánu prvej kategórie.

Do niekoľkých hodín by však mal ešte viac zosilnieť. Pomáha tomu aj veľmi teplé more (+27 až +29°C) a hlavne slabý strih vetra.

Vrchol intenzity by mal dosiahnuť z nedele na ponelok, kedy by mal dosiahnuť až 175 km/h, môže teda zosilnieť až na cyklón 3. kategórie.

Dnes a zajtra by mal cyklón znova zasiahnuť aj ostrovy Reunion a Maurícius a v pondelok Madagaskar. Kým tam dorazí o niečo oslabí, ale aj tak sa očakáva vietor o rýchlosti až 130 km/h a intenzívne prívalové dažde.

Ostrovy Reunion a Maurícius sú síce v pohotovosti a majú vydané výstrahy, neočakávajú sa tam tie najväčšie škody. Tie by mali byť znova na Madagaskare.

Ostrov tak zasiahne počas tejto sezóny už štvrtý tropický systém. Doteraz zomrelo na ich následky už 170 ľudí, čo najviac od sezóny rokov 2006 - 2007.

Niektoré mestá ako Nosy Varika boli úplne zničené. Najmenej 146 000 ľudí (asi 0,5 % populácie) zostalo bez domova. Nový cyklón Emnati by mal mať podobnú trajektóriu ako ničivý Batsirai.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd