Maďarsko má za sebou najsuchších 7 mesiacov od roku 1901

Veronika Sádovská

V Maďarsku zažívajú extrémne sucho storočia. Posledné mesiace sú tam najsuchšie od roku 1901. Mnohé rieky postupne vysychajú.

Sucho je v Maďarsku čoraz väčšie. Posledných sedem mesiacov bolo najsuchších od roku 1901, informovalo v utorok Národné generálne riaditeľstvo pre vodstvo. Doplnilo, že zrážky klesli takmer na polovicu priemerných hodnôt.

Po podpriemerných zrážkach v roku 2021 bolo v prvých siedmich mesiacoch tohto roka vyhlásené varovanie pred suchom v 10 z 12 vodohospodárskych jednotiek.

Zásoby vody sú zatiaľ dostatočné, ale môžu nastať problémy s riešením neplánovaných potrieb, informuje Národné riaditeľstvo pre vody.

Od 13. júna bolo asi 40 miliónov metrov kubických vody bola odklonených z Dunaja do jeho ramena Rackeve (Soroksar) na účely zavlažovania a chovu rýb v tomto regióne.

Priemerná hladina vody v Balatone, najväčšom stredoeurópskom jazere v západnom Maďarsku, bola v utorok ráno 78 centimetrov. Do 1. septembra má klesnúť na 75 cm.

Hladina vody v jazere Velencei, treťom najväčšom prírodnom jazere v Maďarsku, ležiacom niekoľko desiatok kilometrov juhozápadne od Budapešti, bola 58 cm.

Na zabezpečenie dostatočnej hladiny kyslíka pre ryby boli nainštalované špeciálne zariadenia na cirkuláciu vody.

Tohtoročné sucho postihuje mnohé štáty Európy, vrátane nás. Mnohé obce na Slovensku už dovážajú vodu cisternami. Dôvodom takýchto extrémov počasia je aj klimatická zmena.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd