Maďarsko zasiahlo husté sneženie. Sneh mieri na východ Slovenska

Peter Minárik
Do mnohých oblastí strednej Európy a Balkánu včera dorazil prvý sneh, ktorý hneď aj spôsobil množstvo problémov. Najťažšia situácia bola v Maďarsku
Avizovaná jadranská tlaková níž sa v priebehu piatka začala presúvať cez Balkán smerom na severovýchod, pričom ovplyvnila počasie najmä v Maďarsku. Doslova katastrofálna situácia bola na hlavných maďarských ťahoch na juhozápade krajiny, kde napadlo najviac snehu.

Zákaz vstupu pre niektoré autá do Maďarska
Maďarsko s platnosťou od piatka 16:30 zakázalo akýkoľvek vstup nákladným autám nad 7,5 tony, ktoré prichádzali do Maďarska zo Slovinska a z Chorvátska. Obmedzenia platia na diaľničnom hraničnom priechode Letenye M7 a na cestnom priechode M70 smerom z Chorvátska ako aj na hraničnom priechode Rédics na ceste E86 zo Slovinska. Na juhozápade Maďarska totiž napadlo až okolo 30 cm snehu v dôsledku čoho boli ťažko prejazdné viaceré cestné ťahy. Na cestách sa totiž stalo niekoľko nehôd a skrížilo sa množstvo kamiónov.

Celková výška novej snehovej pokrývky v Maďarsku
 
Zhruba 5 000 domácnosti zostalo večer bez dodávok elektrickej energie v dôsledku nepriaznivého počasia. Okrem pomerne zložitej situácie na juhu Maďarska nehlásili v iných častiach územia výraznejšie problémy.

Prvý sneh dorazil aj do Slovinska
Sneženie komplikovalo aj dopravu v Slovinsku. Husto snežilo napríklad v Maribore alebo v Novo Mestu. Najviac snehu k večeru evidovali v oblasti Kočevja a to až okolo 26 cm. V samotnom Maribore evidovali okolo 15 cm.

Sneženie sa presunie nad východné Slovensko
V Maďarsku a v Slovinsku sneženie ustáva a to sa presúva ďalej nad Rumunsko a predovšetkým na Ukrajinu. Toto zrážkové pole ovplyvní predovšetkým počasie na krajnom východe. Už v priebehu rána začne na východe snežiť. Ustávať by tu sneženie malo až v priebehu nedele. Očakávame, že v oblasti krajného východu môže do nedele napadnúť až 15 cm nového snehu. Situáciu na cestách bude sťažovať nárazový vietor, ktorý bude vytvárať snehové jazyky a záveje.
 
Zvyšné oblasti Slovenska zostanú zatiaľ bez snehu. Sneženie na západe sa však očakáva už v pondelok podvečer a v priebehu utorka.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd