Maďarskom sa ženie mohutný búrkový systém. Búrky prichádzajú

Maďarskom sa ženie mohutný búrkový systém. Búrky prichádzajú
Peter Minárik

Cez Maďarsko sa v týchto chvíľach pohybuje mohutný búrkový systém. S búrkami však treba počítať aj na našom území.

Mohutná búrková štruktúra sa sformovala nad západným Maďarskom. Vytvorila sa výrazná búrková vlna, ktorá siaha zo slovensko-maďarských hraníc cez celé Maďarsko až do Chorvátska a Bosny a Hercegoviny.

Búrková vlna sa nachádza pred Budapešťou, ktorú čakajú v týchto chvíľach silné búrky a tie sa postupne začínajú rozširovať aj smerom nad Podunajskú nížinu.

Tento výrazný búrkový systém prináša silný nárazový vietor, ktorý sa vyskytuje predovšetkým na čele búrky. V Budapešti aktuálne dosahujú nárazy vetra rýchlosť až 94 km/h. V centrálnom Maďarsku dosahujú nárazy vetra od 70 do 85 km/h.

Búrky prinášajú aj výraznú bleskovú aktivitu. Búrkový systém každú minútu vyprodukuje až 150 bleskov.

Na čele búrky sa vyskytuje aj výrazný shelf cloud, ktorý možno pozorovať už aj na našom území. Práve jeho príchod znamená zosilnenie vetra.

Búrky by sa v nasledujúcich minútach mali rozširovať ďalej smerom na sever. Od juhozápadu prichádza nad západné Slovensko pole výdatných zrážok. Tie by na západ mali prinášať vlahu až do zajtrajšieho rána. Na juhu Podunajskej nížiny však treba počítať aj s výskytom búrok, ktoré sa už aktuálne začínajú vyskytovať. 

Polohu búrok a zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd