Máj bol opäť historický najteplejší

Peter Minárik

Máme za sebou rekordne teplý apríl, ktorý bol najteplejší v histórii a takto dopadol aj máj. Máj však nebol najteplejší len na našom území.

Máme za sebou extrémne teplý mesiac. Podľa predbežných dát to vyzerá, že aj tohtoročný máj bol na našom území historicky najteplejší od začiatku meteorologických meraní.

Máj tak nasleduje extrémne teplý apríl, ktorý bol taktiež na našom území historicky teplý.

Rekordný máj na Britských ostrovoch

Rekordný však nebol len máj na našom území. Britský Met Office potvrdil, že aj na Britských ostrovoch zaznamenali najteplejší máj v histórii meraní. Priemerná maximálna teplota dosiahla +17 °C, čím bol prekonaný máj roku 1992 na úrovni +16,9 °C.

Britskí meteorológovia tiež zaznamenali najslnečnejší máj od roku 1929. 

Slnečná Škandinávia

V uplynulých dňoch zaznamenali v Škandinávii rekordne teplé dni. Teploty sa šplhali až cez +32 °C. 

Švédski meteorológovia informovali, že tohtoročný máj bol historicky najslnečnejší mesiac. Prekonal doteraz najslnečnejší júl roku 1994. 

Aj Nóri zaznamenali najteplejší máj v histórii. Tohtoročná priemerná teplota dosiahla anomáliu +4,2 °C, čím bol prekonaný máj 2013 s teplotnou anomáliou +1,5 °C, Tohtoročný máj tak bol rekordný.

Veľmi teplo aj za veľkou mlákou

Mimoriadne teplý máj bol aj v Spojených štátoch. V niektorých klimatologických staniciach zaznamenali najteplejší máj v histórii meteorologických meraní.

Po teplom apríli a máji naznačujú vyhliadky, že teplé počasie by malo pokračovať. Toto leto by malo skončiť ako celok taktiež teplotne nadpriemerné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd