Máj bude na Slovensku plný búrok. Vyskytovať sa budú takmer každý deň

Peter Minárik
Predpovede na prvú polovicu mája naznačujú, že v počasí to nebude nuda. Teploty sa budú šplhať postupne až nad +25°C a búrky budú na dennom poriadku.

Pokiaľ radi pozorujete búrky, tak nadchádzajúce dni sa Vám celkom určite budú páčiť. Po chladnom závere apríla, nás čaká príjemná prvá polovica mája. V počasí by sa nič prudko meniť nemalo, čomu nasvedčujú aj ensemble numerických modelov. Po teplotnej stránke nás čakajú stabilné dni, ktoré prinesú príjemné teploty. Nebude však sucho, nakoľko zrážok bude v našej oblasti dostatok. Prinesú ich búrky, ktoré by sa mali vyskytovať takmer každý deň.

Do konca týždňa teploty do +25°C a búrky

Počasie bude na našom území pod vplyvom brázdy nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa bude rozprestierať nad juhovýchodnou Európou. Až do nedele nás čaká prevažne premenlivé počasie s dennými teplotami, ktoré sa budú pohybovať na konštantných úrovniach od +16 na severe do +24°C na juhu.

Na dennom poriadku budú v našej oblasti búrky, ktoré však nebudú podporené výraznejšou dynamikou, a tak by nemali spôsobovať škody. Sprevádzať by ich mal najmä prívalový dážď. Najmenej búrok by sa malo vyskytnúť v piatok a v sobotu. Na animácii vidieť pribúdajúce zrážky, najmä počas popoludňajších hodín.

V budúcom týždni sa priblížime k tridsiatke a bude viac búrok

Budúci týždeň to vyzerá na miernu zmenu. Búrky by už mohli byť výraznejšie. Naše územie sa totiž bude nachádzať medzi tlakovou nížou so stredom nad západným Stredomorím a tlakovou výšou so stredom nad Ruskom a Pobaltím. Práve medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi by k nám mal prúdiť teplý vzduch od juhu, pri ktorom sa teploty na juhu môžu šplhať aj k +28°C.

Vzduch by pri vyšších teplotách mal byť aj instabilnejší a tak postupne hrozia o niečo silnejšie búrky ako tento týždeň. Ensembel modelu GFS na nasledujúce dni znázorňuje postupné otepľovanie a časté zrážky. Takýto charakter počasia je takmer istý.

Prvé dve dekády mája by tak mali byť celkom teplé a bohaté na zrážky. Priaznivci búrok budú mať čo sledovať prakticky každý deň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd