Máj je zatiaľ chladný. Kedy prídu prvé tridsiatky ?

Peter Minárik
Máj 2016 sa zatiaľ nesie v chladnejšom duchu počasia. Predpovede aj na nasledujúce dni nie sú ružové a na horúčavy si tak budeme musieť ešte počkať.

Nešťastný máj. Takto charakterizujú tohtoročný máj poľnohospodári, ktorým napáchal obrovské škody. Mrazy zničili veľké množstvo úrody a ohrozenie číha aj nasledujúce dni. Do našej oblasti totiž po zadnej strane tlakovej níže, ktorá uplynulé dni prinášala na naše územie výdatné zrážky a teraz sa usadila nad Pobaltím bude od severozápadu prúdiť studený vzduch.

V takomto chladnejšom duchu počasia sa bude niesť celá prvá polovica nasledujúceho týždňa. Maximálne denné teploty začnú hranicu +20°C prekonávať v najteplejších lokalitách Slovenska najskôr vo štvrtok. Do štvrtka nás však čakajú denné teploty pod touto hranicou a naviac veľmi studené budú aj noci. Teplota bude klesať pod +5°C a hrozia prízemné mrazy. Nezostaneme však len pri mrazoch. V polohách nad 1500 metrov bude snežiť.

Máj je zatiaľ chladný

Pri pohľade na mapu teplotných anomálii za prvú polovicu tohto mesiaca môžno vidieť, že zatiaľ čo v severnej polovici Európy panovalo teplotne nadpriemerné počasie, tak v južnej polovici panovalo chladné počasie. Teploty tu skončili aj o 2°C pod dlhodobým priemerom na súčasnú ročnú dobu. Najchladnejšie bolo na Pyrenejskom polostrove. Na našom území panovalo v západnej časti Slovenska teplotne podpriemerné počasie, no vo východnej polovici územia skončili teplotné štatistiky v pluse.

To bolo zapríčinené aj prevládajúcim negatívnym indexom Severoatlantickej oscilácie (NAO index). V negatívnej fáze prevláda v Európe skôr chladnejšie severozápadné prúdenie, zatiaľ čo v pozitívnej fáze sa presadzuje tlaková výš nad východným Atlantikom a po jej okraji prúdi do Európy teplý vzduch. Z grafu vývoja NAO indexu vidieť, že máj sa zatiaľ nachádzal v negatívnej fáze, ale predpokladá sa opak a nástup pozitívnej fázy NAO indexu.

Otepľovať sa začne s príchodom víkendu

Aj priebeh NAO indexu očakáva vzostup hodnoty, podobne ako teploty. Tie by mali svoj vrchol dosiahnuť v sobotu, kedy sa denné teploty na našom území môžu pohybovať od +18 do +25°C. Tu však pozitívne správy o príjemných teplotách končia. NAO index naznačuje pokles a to kopírujú aj teploty. Počas víkendu sa očakáva postup studeného frontu a opäť nástup severozápadného prúdenia. Teploty sa tak opäť ,,zošupnú,, pod hranicu +20°C a výraznejšie oteplenie sa už do 25. mája neočakáva. Očakávané teplotné anomálie na obdobie od 15 do 25. mája očakávajú, že teploty v našej oblasti môžu byť až o 5°C nižšie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

K tridsiatkám sa najskôr dostaneme na prelome mesiacov

Presne pred rokom sme na prvú tridsiatku takmer dosiahli už 6.mája na Sliači. Tu sa teplota zastavila na +29,1°C a tridsiatky sme pokorili až v prvý júnový týždeň. Podobne to tak bude aj tento rok.

Nad hranicu +25°C by sa malo začať otepľovať na konci mája a hodnotu +30°C tak môžeme prekonať podľa aktuálnych vyhliadok najskôr na prelome mesiacov, prípadne na začiatku júna.

Predbežnú vyhliadku na vývoj počasia do konca mesiaca si prečítajte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd