Máme pred sebou záver zimy. Budúci týždeň odštartuje JAR. Aká bude ?

Peter Minárik
Zimným dňom pomaly odbíja aj keď pravá zima so snežením a mrazmi odbila už v januári. Prichádza jar

Február je posledným zimným mesiacom, teda pokiaľ sa bavíme o meteorologickej zime. Tá astronomická síce skončí až v marci, avšak vyhliadky počasia už neočakávajú výrazné ochladenie podobné tomu, ako sme zažívali na začiatku januára. Záver zimy by mal byť v znamení veľkej oblačnosti, mal by byť na zrážky bohatý a bude slabo teplotne nadpriemerný.

Začiatok tohto týždňa priniesol mimoriadne nadpriemerné teploty. Na bratislavskom letisku bola v pondelok zaznamenaná teplota +20,3°C, čo je najvyššia nameraná teplota v zimných mesiacoch od začiatku meteorologických meraní na našom území. Počasie sa nasledujúce dni stabilizuje a z abnormálu sa vráti do normálu. Sneh a tuhý mráz v nížinách však už ale nečakajte.

Počasie by sa malo vrátiť do normálu

Pri pohľade na index Severoatlantickej oscilácie (NAO) vidieť, že vývoj na nasledujúce dni by mal byť pomerne pestrý. Očakávajú sa vlny oteplenia, najbližšie na prelome mesiacov, ktoré budú striedať vlny ochladenia.

Obr. 1. Očakávaný index Severoatlantickej oscilácie

Vývoj na nasledujúce dni vo výškach však skoro kopíruje kladné hodnoty NAO indexu. Teplota v hladine 850 hPa by sa mala udržiavať do konca februára slabo pod priemerom, čo naznačuje o niečo chladnejšie prúdenie s tým, že ku koncu mesiaca nás čaká ďalšia vlna oteplenia aj na horách. Ochladiť by sa malo na začiatku marca.

Aká bude jar ?

1. marca štartuje obdobie meteorologickej jari. Aj keď predpoveď na jar nie je možné zostaviť, tak je možné zostaviť sezónnu vyhliadku, ktorá má celkom slušnú spoľahlivosť. Na pripomenutie si môžete pozrieť článok z uplynulého leta, kde sme sa venovali očakávanej zime. (článok nájdete TU) Vyhliadky naznačovali, že nás čaká teplotne aj zrážkovo nadpriemerná zima. Vyhliadky sa naplnili. Všetky mesiace meteorologickej zimy (december-február) boli teplotne nadpriemerné a bohato spadlo aj zrážok. Na našom území už je teraz o 60 až 90 mm zrážok viac v porovnaní s dlhodobým ročným priemerom. 

Sezónna vyhliadka na marec až máj počíta s podobným charakterom počasia. Po teplotnej stránke by mala byť jar na našom území o cca 0,3 až 0,6°C teplejšia ako je dlhodobý priemer a zrážok by malo byť o cca 10 litrov na meter štvorcový mesačne viac.

Vývoj jari po teplotnej stránke

Ak si sezónnu predpoveď na jar rozoberieme na jednotlivé mesiace, tak marec by mal byť najviac teplotne nadpriemerný. Teplota by sa mala pohybovať o 1 až 1,5°C nad dlhodobým priemerom. Apríl by mal byť už teplotne priemerný, prípadne veľmi slabo nadpriemerný a máj by mal byť priemerný až teplotne slabo podpriemerný

Obr. 2. Teplotné anomálie počas jednotlivých mesiacov

Zrážok bude stále dostatok

Sucho na jar zrejme nehrozí. Marec by mal byť v medziach normálu, ale počas apríla a mája by mesačne malo spadnúť o 7 až 15 mm zrážok viac v porovnaní s dlhodobým mesačným priemerom.

Obr. 3. Zrážkové anomálie počas jari

Sneh a mráz sa môže objaviť aj na jar a všetko nasvedčuje tomu, že sa tak aj stane, minimálne na severe Slovenska. Po teplotne nadpriemernom lete, teplotne a zrážkovo nadpriemernej zime je však pred nami aj teplejšia jar, ktorá však našťastie pre poľnohospodárov by nemala byť suchá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd