Medikány sú častejšie. Môže za to čoraz teplejšie more

Peter Minárik

Európske hurikány, inak nazývané aj medikány alebo stredomorské cyklóny sa vyskytujú z roka na rok častejšie. Na vine je čoraz teplejšie Stredozemné more nad ktorým sa vytvárajú.

,,Medikán,, je označenie pre stredomorský tropický cyklón. Medikány sú oveľa výraznejšie a silnejšie ako bežné cyklóny. Prinášajú totiž veľmi silný vietor a intenzívne zrážky.

Vznikajú nad Stredozemným morom. Aby medikán vznikol, tak je potrebné, aby bola teplota vody Stredozemného mora teplá. No narozdiel od hurikánov, ktoré sa tvoria nad vodou s teplotou 26 °C a vyššie sú medikány schopné sa vyvinúť aj nad chladnejším morom. 

Dôležitý je teplotný kontrast. Medikán často vzniká ak nad Stredozemné more zatečie studený vzduch od severu. Tým vznikne výrazný teplotný kontrast a začne sa tvoriť oblačnosť, ktorá sa začne formovať do tzv, oka, ktoré vytvára stúpajúci teplejší vzduch. 

Medikány vznikajú čoraz častejšie, nakoľko teplota Stredozemného mora je čoraz teplejšia. Priemerne sa vytvorí jedne medikán za rok.

Takto vyzeral medikán Rolf v novembri roku 2011

Medikán Qendresa

Medikán Numa

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd