Medzi západom a východom dnes až 10 °C rozdiel

Ľubomír Franko
Dnešný deň je na Slovensku z hľadiska teploty naozaj zaujímavý. Medzi západom a východom Slovenska je teplotný rozdiel aj viac ako 10 °C.
Počas dnešného dňa začal na počasie u nás od západu vplývať chrbát vyššieho tlaku vzduchu. V ňom k nám postúpil od západu teplý front. Teploty sú tak podstatne vyššie ako včera a to najmä na západe Slovenska.

Zatiaľ, čo na západe teploty dosahujú až  +16 °C, na východe je poriadne chladno. Napríklad na krajnom východe, v meste Stropkov bolo o 15:00 len +5,4 °C. Na západe, v Bratislave bolo v tom istom čase až +16,0 °C. Teplotný rozdiel medzi východom a západom bol tak viac ako 10 °C.

Dôvodom je, že nad východné Slovensko sa vo výškach dostal teplý vzduch a vznikla tu teplotná inverzia. Studený vzduch tak uviazol pod nízkou oblačnosťou a teplota nestúpala. Rozdiel vidno aj na teplotnej mape.

Zaujímavosťou je teplota v oblasti Popradskej kotliny. Tu je teplota vyššia a to z dôvodu fénového efektu, ktorý vzniká kvôli silnému vetru vo Vysokých Tatrách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd