Mesiac po začiatku leta: V Českej republike počas týždňa mrzlo

Dominik Cenkner

Od letného slnovratu uplynul už mesiac. Ani to však nezabránilo tomu, že tento týždeň v susednom Česku udrel mráz.

Už vo štvrtok ráno sme v našom článku písali, že sme sa zobudili do sviežeho rána. V Česku sa vytvorili také podmienky, ktoré na niektorých miestach stlačili teplotu pod bod mrazu. Ako je to možné?

Spomínané podmienky - bezvetrie, alebo len slabý vietor, jasná obloha, príliv chladnejšieho vzduchu od severozápadu po prednej strane tlakovej výše, sa postarali o tzv. radiačné ochladzovanie.

Niektoré stanice na juhozápade Čiech zaznamenali tzv. mrazový deň (deň keď teplota klesne pod bod mrazu). Mínusové teploty zaznamenalo hneď niekoľko staníc.

Nejde o nič výnimočné

Studený vzduch je relatívne ťažký. Poznať to môžeme napr. aj pri vetraní miestnosti. Preto má tendenciu stekať do údolí a podobne.

Za určitých podmienok preto mrazy bývajú najsilnejšie nie na hrebeňoch hôr vo výškach, ale v tzv. mrazových kotlinách. Toto pravidlo platilo aj v stredu počas tohto týždňa.

Najnižšie hodnoty teplomer ukazoval na Šumave, Březníku, Jezerní slati a Rokytskej slati. Teploty tam klesli až k -2 °C. Aby sme boli presnejší, tak k -1,9 °C, -1,5 °C a -1,7 °C.

Mrazy počas leta však nie sú v Česku ničím výnimočné. Pripomeňme 21. júl v roku 1996. Na Jazernej slati teplomer ukázal až -7,0 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd