Mestá ako Londýn, či New York sa môžu ocitnúť pod vodou

Mestá ako Londýn, či New York sa môžu ocitnúť pod vodou
Veronika Sádovská

V dôsledku globálneho otepľovania môžu pobrežné mestá zmiznúť z mapy. Ohrozené sú aj veľkomestá ako Londýn a New York.

Viac ako 600 miliónov ľudí, ktorí tvoria asi 10% svetovej populácie, žije v pobrežných oblastiach a nachádzajú sa tak v prvej línii, ktorú by stúpajúca hladina oceánov zasiahla.

Meteorológovia Simon King a Clare Nasir vysvetľujú, že všetko bude závisieť od toho, do akej miery sa úroveň CO2 v ovzduší počas nasledujúcich rokov zníži.

Najzraniteľnejšie sú malé ostrovy, pretože slaná voda, ktorá tieto miesta zaplaví spôsobí, že oblasti ostanú neobývané. Citlivé sladkovodné ekosystémy na súši sa nedokážu tak rýchlo prispôsobiť slanej vode a jej zložkám. Takisto je táto morská voda veľmi znečistená.

Ak sa aj globálne otepľovanie spomalí či zastaví, hladina oceánov bude stále stúpať, pretože reakcia oceánov je oveľa pomalšia ako iných ekosystémov na Zemi.

Dodávajú, že zmena podnebia odsúdi ďalších 100 miliónov ľudí k extrémnej chudobe a hladu.

Dvojica dokonca navrhuje 10 jednoduchých spôsobov, ako pomôcť planéte. To zahŕňa napríklad aj jesť menej mäsa, nakupovať miestne potravinové výrobky, používať verejnú dopravu a pestovať viac stromov a vegetácie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd