Meteorické roje môžeme pozorovať aj v zime. Čakajú na nás Geminidy

Veronika Sádovská

Pri jasnej zimnej oblohe môžeme každoročne v decembri sledovať "padajúce hviezdy". Meteorické roje sa objavujú celý rok.

Hoci si meteorické roje spájame skôr s letom, pretože vtedy máme príjemné počasie a jasnú oblohu na ich sledovanie, ani tie zimné nie sú na zahodenie. Dokonca bývajú veľmi aktívne. Problémom je však zamračená obloha.

V posledných rokoch bývajú najstabilnejšie a najvýdavnejšie práve Geminidy. Tie, už podľa svojho názvu, nájdeme na oblohe zdanlivo vychádzať zo súhvezdia Blíženci. Ich materským telesom je asteroid 3200 Phaethon.

Aktívne sú každý rok v rovnakom čase, teda od 4. do 20. decembra s vrcholom medzi 12. a 13. dňom v mesiaci okolo 2. hodiny v noci Stredoeurópskeho času avšak pozorovať sa dajú celú noc. 

Pri maxime môžete zahliadnuť pozoruhodných  až 150 meteorov za hodinu. Jediné, čo vám v tom môže zabrániť, je počasie. Dokonca ani mesačný svit im nebude prekážať.

Ak sa ich chystáte sledovať, nezabudnite nájsť vhodné miesto s čo najmenším svetelným smogom. Rovnako si pribaľte aj teplé oblečenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd