Mexiko sa nezastaviteľne potápa. Metropola klesá o pol metra ročne

Veronika Salayová

Mexiko City sa klesá každým rokom viac a viac. Metropole hrozí, že v dôsledku klesania dôjde ku kontaminácii pitnej vody.

Mexico City klesá „nezastaviteľnou“ rýchlosťou, pričom niektoré časti veľkomesta klesli v posledných rokoch o 50 cm ročne.

Nová správa zdôrazňuje, že storočia čerpania vody z vodonosnej vrstvy pod najľudnatejším mestom Severnej Ameriky spôsobili alarmujúce stlačenie jej základov.

Mesto bolo postavené na niekdajšom jazere Texcoco. Dno jazera však vyschlo natoľko, že hlinené platne praskajú, stláčajú sa a spôsobujú ich dekompresiu.

Klesanie rokmi stúpa

Odborníci si uvedomili, že mesto sa potápa, už v roku 1900, kedy zaznamenali klesanie o 5 cm ročne.

Vŕtanie podzemnej vody sa zastavilo až koncom 50. rokov, kedy sa Mexiko potápalo rýchlosťou 28 cm ročne. To znížilo mieru poklesu na 7,5 centimetra ročne, ale nezastavilo to problém, pretože zároveň rástla populácia mesta a zvyšoval sa rozvoj.

Nová správa publikovaná v časopise JGR Solid Earth naznačuje, že časti mesta vrátane historického centra sa dnes potápajú tempom 40 cm ročne a v niektorých oblastiach, hlavne na severovýchode mesta, je to až 50 cm ročne.

Nádej na zvrátenie neexistuje

Odborníci tvrdia, že neexistuje nádej na jeho zvrátenie. Mexiko sa v nasledujúcich 150 rokoch môže potopiť o takmer 30 metrov.

Ak bude rýchlosť klesania pokračovať, skončí to kontamináciou pitnej vody miliónov ľudí žijúcich v tomto meste, ktorý čerpajú vodu z podzemných studní.

Metropolitné mesto Mexiko je štvrtým najväčším mestom sveta a zároveň najväčším mestom západnej pologule s populáciou okolo 25 miliónov obyvateľov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd