Mieri k nám geomagnetická búrka. Opäť hrozia výpadky signálu

Veronika Salayová

Našu Zem už v utorok zasiahne geomagnetická búrka triedy G2, pričom ide o stredne silnú geomagnetickú búrku. Tá môže priniesť rozsiahlejšie výpadky signálu a polárnu žiaru aj do nižších polôh. 

Prognostici NOAA informujú, že v utorok existuje šanca na geomagnetické búrky triedy G2. Viaceré výrony koronárnej hmoty CME totiž po slnečných erupciách mieria k našej planéte, pričom môžu narušiť magnetické pole Zeme, čo vyvolá geomagnetickú búrku. 

Väčšinu prichádzajúcich CME vymrštila do vesmíru slnečná škvrna AR3110, ktorá cez víkend rozpútala sériu silných erupcií (M5,9, M8,7, X1), informuje SpaceWeather.

Zdroj: SpaceWeather
Zdroj: SpaceWeather

Počas zajtrajšieho dňa tieto nabité častice podľa prognóz zasiahnu Zem a vyvolajú geomagnetickú búrku triedy G2, čo je stredne silné geomagnetická búrka.

Výpadky aj polárna žiara

Tá môže ovplyvniť správne fungovanie satelitných technológií, čo môže viesť k výpadkom signálu, či už mobilného, alebo internetového, vrátane GPS.

NOAA ďalej informuje aj o možnom kolísaní elektrickej siete a o väčšom narušení rádiového signálu, konkrétne búrka môže spôsobiť širokú oblasť výpadku HF rádiovej komunikácie a následnú stratu rádiového kontaktu na približne hodinu na slnkom osvetlenej strane Zeme.

Počas búrok triedy G2 môžu polárne žiary voľným okom zostúpiť aj do nižších polôh, okolo do zemepisnej šírky 55 °

Vhodnejšie podmienky pre pozorovanie polárnej žiary v nižších polohách bude hlavne na severovýchode USA než v Európe, avšak polárna žiara bude dobre viditeľná aj v európskych severských krajinách.

Geomagnetické búrky sú podľa intenzity možného poškodenia odstupňované na stupnici od 1 do 5, pričom 1 je najslabšia a 5 najsilnejšia s potenciálom výrazného poškodenia. Našu planétu väčšinou zasahujú geomagnetické búrky triedy G1 a G2. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd