Mieri k nám výdatné sneženie. Na východe napadne až do 50 cm nového sn

Peter Minárik
Silné mrazy v noci vystriedalo sneženie, no však bude pokračovať aj nasledujúce hodiny. Na juhu a východe bude ešte intenzívnejšie.

Po výdatných mrazoch začala v priebehu včerajšieho večera a noci nad našou oblasťou vytriasať svoju perinu Perinbaba. Tá už stihla večer narobiť komplikácie v Česku, kde v niektorých oblastiach vyhlásili kalamitnú situáciu. Snežiť začalo aj u nás. I keď v priebehu dnešného dňa zrážky ustanú, to najhoršie ešte len príde v priebehu nasledujúcej noci. Naše územie zasiahne výdatné sneženie, ktoré na juh a východ prinesie niekoľko desiatok centimetrov nového snehu.

Oklúzny front sa postará o nádielku

V noci cez naše územie postupoval oklúzny front. Ten sa dostane nad Ukrajinu, Bielorusko a Rumunsko. Tu sa však zastaví a nebude postupovať ďalej k východu, ba naopak o pár desiatok kilometrov sa vráti späť na západ. Vytlačí ho tlaková výš, ktorá sa sformuje nad Iónskym morom a jej výbežok bude siahať až nad Balkán. Front zaújme novú polohu z Pobaltia, cez Bielorusko, východné Slovensko, Maďarsko až nad Balkán.

Tu bude stáť niekoľko hodín, pričom prinesie výrazné zrážky.

Sneženie príde v niekoľkých vlnách

Prvá vlna sneženia začala postupovať nad naše územie počas uplynulej noci. Druhá vlna príde dnes večer a prinesie opäť na mnohé miesta zrážky, pričom na juhozápade sa bude jednať o zrážky kvapalné, ktoré budú namŕzať. V noci na piatok prejdú zrážky na juhu a východe do výdatného charakteru. Zrážky opäť prechodne ustanú v piatok popoludní, ale v noci na sobotu sa vo východnej polovici Slovenska opäť výdatne rozsneží.

Napadne až do 50 cm snehu

Najvýdatnejšie zrážky sa budú vyskytovať v noci na piatok a v noci na sobotu. Na juhu a východe Slovenska môže len počas piatka napadnúť od 15 do 30 cm nového snehu.

Zrážky však neminú ani západné, severozápadné a severné Slovensko. Tu sa však celkovo očakáva prevažne do 15 cm. Intenzívne zrážkové vlny, môžu na juh priniesť 15 až 25 cm snehu. Na južných náveterných stranách hôr aj viac. V západnej polovici východného Slovenska napadne od 5 do 15 cm snehu, ale vo východnej časti východného Slovenska sa výška nového snehu bude pohybovať od 25 do 40 cm, na horách môže napadnúť aj viac ako pol metra nového snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd