Mieria ku nám ďalšie zrážky. Pozor si dajte aj na mrznúci dážď

Peter Minárik

Po snežení a zrážkach v uplynulých hodinách nás čaká ďalšia vlna zrážok, ktoré tentoraz dorazí už do teplejšieho vzduchu. Tomu bude zodpovedať aj skupenstvo zrážok, ktoré bude prevažne kvapalné, avšak hrozí aj nebezpečný mrznúci dážď.

V uplynulých hodinách sa na našom území vyskytli zrážky, ktoré priniesla presúvajúca sa oblasť nižšieho tlaku. Táto tlaková níž priniesla do našej oblasti snehové vločky, ktoré dokonca zasiahli aj Bratislavu.

Sneženie sa vyskytlo na viacerých miestach a to v dôsledku toho, že do našej oblasti bol natečený chladný vzduch. Snehová pokrývka sa však dlho neudržala a pomerne rýchlo sa roztopila.

Teraz nad naše územie prinášajú ďalšie zrážky, avšak súčasne už začína nad naše územie zatekať teplejší vzduch, čo budeme pozorovať aj na skupenstve zrážok, ktoré bude prevažne kvapalné.

Pozor na mrznúci dážď

Zrážky sa nad naše územie blížia od juhu a v priebehu dnešného popoludnia sa začnú presúvať od juhozápadu nad naše územie.

Očakávajte dážď, ktorý sa postupne rozšíri nad takmer celú oblasť západného a severozápadného územia. Kvapalné zrážky by sa mali vyskytovať aj vo vyšších polohách, keďže súčasne k nám už bude prúdiť teplý vzduch od juhu.

Problémom však je to, že v nižších polohách sa ešte môže nachádzať aj chladnejší vzduch. Ten sa bude udržiavať najmä na severe.

V dôsledku toho hrozí to, že sa môžu vyskytovať mrznúce zrážky. Podľa aktuálnych výpočtov numerických modelov sa mrznúci dážď vo večerných hodinách očakáva predovšetkým na Orave a na Kysuciach. Na mape môžete vidieť červenou farbou miesta, v ktorých sa očakávajú mrznúce zrážky.

očakávané skupenstvo zrážok v sobotu večer
očakávané skupenstvo zrážok v sobotu večer

Sobota tak prinesie do severozápadných oblastí Slovenska ďalšie zrážky, ktoré vo večerných hodinách budú aj nebezpečné, keďže môžu namŕzať. V nedeľu sa však už prejaví oteplenie, ktoré prinesie teploty lokálne až okolo +10 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd