Mikuláš prinesie na sever trvalé sneženie a na celé Slovensko silný vi

Peter Minárik
Z oblasti južného Nórska sa v najbližších dňoch bude smerom na východ presúvať tlaková níž s názvom Xaver. Tá prinesie zhoršenie počasia aj u nás.
Stred tlakovej níže Xaver sa bude presúvať z Nórska cez Švédsko a Baltské more ďalej nad východnú Európu. Okolo tejto tlakovej níže a tlakovej výše so stredom juhozápadne od Britských ostrovov k nám začne vo veľmi silnom severozápadnom prúdení prúdiť studený a vlhký vzduch v ktorom už počas piatka začne cez naše územie postupovať prvý frontálny systém.

Mikulášská noc bude na celom území zamračená a zasnežená. Na západnom Slovensku sa ešte môžu vyskytovať aj zrážky zmiešané. Mikulášske ráno by na mnohých miestach stredného a východného Slovenska malo byť biele. V priebehu dňa zrážky na viacerých miestach ustanú, avšak v severnej polovici stredného Slovenska bude naďalej snežiť, pričom sneženie prejde na krajnom severe do trvalejšieho charakteru a snežiť by tu malo až do nedele. Na severe by malo pripadnúť do 10 cm, vo vyšších polohách až do 20 cm nového snehu.

V priebehu soboty počítame v západnej a v severnej polovici územia opäť na viacerých miestach s početnými snehovými prehánkami alebo s občasným snežením. Sneh však na západe zatiaľ nenapadne, nakoľko sa tu teplota bude pohybovať až do +4°C.

Tlaková níž Xaver však nevzbudzuje ani tak pozornosť v dôsledku blížiacej sa vlny sneženia, ale predovšetkým pred silným vetrom, ktorý sa rozfúka nielen v Európe, ale aj na viacerých miestach Slovenska. Nárazy sa na horách a na západnom Slovensku môžu pohybovať až okolo 30 m/s a v kombinácii so snežením bude na severe panovať hotová snehová metelica. Na cestách preto počítajte s tvorbou snehových jazykov. Od vyšších polôh treba ráťať aj s tvorbou snehových závejov.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd