MIMORIADNE: Severné Taliansko pustošia tornáda. Dnes sa už vyskytlo najmenej 7 tornád

Peter Minárik

Na severe Talianska dnes úradujú extrémne búrky a intenzita búrok všetkých prekvapuje. Len v priebehu dnešného dňa sa na severe Talianska vyskytlo niekoľko supercelárnych búrok, ktoré za dnešný deň vyprodukovali až 7 tornád.

To, čo sa dnes odohráva na severe Talianska je príbeh skôr zo stredozápadu USA ako zo severu Talianska. Od rána tu vyčíňajú ničivé búrky, ktoré spôsobujú veľké materiálne škody a je len šťastie v nešťastí, že zatiaľ si nevyžiadali obete na životoch.

Zatiaľ čo na okraji Álp sa vyskytujú výdatné zrážky, ktoré priniesli aj 130 mm zrážok, tak v Pádskej nížine úradujú silné búrky, ktoré produkujú tornáda.

Len za dnešný deň evidujú už 7 tornád a tie si našťastie vyžiadali len zranené osoby. Zatiaľ žiadne obete nie sú hlásené. 

Vyskytlo sa už najmenej 7 tornád

Počasie na severe Talianska ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa presúva cez Taliansko smerom nad Jadranské more a práve táto níž prináša vhodnú dynamiku a mimoriadne dobré podmienky pre vznik tornád.

Na severe Talianska sa len počas dnešného dňa vyskytlo najmenej 7 tornád. Tie sú sústredené predovšetkým do oblasti Lombardie. Na mape môžete vidieť polohu piatich z nich. Jedno zosadlo aj v blízkosti Milána.

zaznamenané tornáda nad Talianskom
zaznamenané tornáda nad Talianskom

Jedno z najsilnejších tornád sa vyskytlo v blízkosti mesta Castiglione dello Stiviere a priniesla ho takáto mohutná supercela.

supercela pri meste Castiglione delle Stiviere
supercela pri meste Castiglione delle Stiviere

Zatiaľ bez obetí na životoch

Všetky tornáda, ktoré sa dnes vyskytli sú predbežne charakterizované na stupnici F0 až F2. Celkovo zasiahli tornáda tieto oblasti: Settimo Milanese (MI), Roncaro (PV) , Corte Palasio (LO), Soresina (CR) a Manerbio (BS).

Pri obci Corte Palasio zničilo tornádo niekoľko domov. Hasiči hlásia okolo 15 poškodených domov. Pri meste Carpi zasa tornádo spustošilo miestni aeroklub, čo sa podarilo zachytiť. Na videu môžete vidieť pustošenie tornáda v tesnej blízkosti.