MIMORIADNE: Zemetrasenie pri Grécku má obete a veľké škody. Prišlo aj tsunami

Izmir, İzmir, Turecko Peter Minárik

Mimoriadne silné zemetrasenie o sile 7.0 zasiahlo oblasť v blízkosti ostrovov Dodekanisa. Po zemetrasení s magnitúdou 7.0 hlásia veľké škody a aj obete na životoch. Zemetrasenie dokonca vyprodukovalo aj vlnu tsunami.

Doposiaľ známe informácie (aktualizované o 20:09):

  • zemetrasenie malo silu 7,0 magnitúdy
  • epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 10 km, len 18 km severovýchodne od oblasti Néon Karlovásion v Grécku
  • zem sa začala triasť o 12:51 nášho času
  • oblasť následne zasiahla vlna tsunami
  • úrady doposiaľ hlásia 15 obetí a viac ako 420 zranených
  • zemetrasenie dosiahlo v okolí Izmiru až 9. stupeň na 12-dielnej Modifikovanej Mercalliho škále, čím sa radí medzi najsilnejšie zemetrasenia zaznamenané v Európe
  • na seizmologickej stanici Gumuldur v Izmire bol zaznamenaný pohyb zemského povrchu o rýchlosti až 79,14 cm/s.

Východnú časť Egejského mora zasiahlo mimoriadne silné zemetrasenie so silou s magnitúdou 7.0. Po tomto mohutnom zemetrasení došlo k ďalším silným dotrasom. Z oblasti prichádzajú hlásenia o veľkých materiálnych škodách, obetiach na životoch.

K hlavnému zemetraseniu došlo o 12:51, pričom zemetrasenie malo epicentrum v oblasti gréckych ostrovoch už pri pobreží Turecka. Zemetrasenie bolo mimoriadne intenzívne. Jeho sila, podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra dosiahla magnitúdu 7.0.

epicentrum zemetrasenia, zdroj: EMSC
epicentrum zemetrasenia, zdroj: EMSC

Po tomto silnom zemetrasení došlo k ďalším silným dotrasom s magnitúdou od 3 do 4.7, pričom v čase publikovania článku zaznamenali v oblasti už ďalších minimálne 12 zemetrasení. V oblasti je tak seizmická aktivita stále mimoriadne vysoká.

Veľké materiálne škody sú hlásené predovšetkým v oblasti Izmiru a Dodekanézskych ostrovov. V Izmire je poškodených niekoľko budov a hlásené sú aj obete na životoch.