Mohutné búrky postupujú zo západu nad stredné Slovensko

Veľký Ďur Peter Minárik

Studený front postupuje ďalej cez naše územie. Búrky sú aktuálne sústredené predovšetkým do Banskobystrického kraja, kde prinášajú intenzívne zrážky.

Nad východom Podunajskej nížiny sa v popoludňajších hodinách sformoval masívny búrkový systém, ktorý v týchto chvíľach postupuje nad Banskobystrický kraj a búrková aktivita sa postupne rozširuje smerom na sever až nad Liptov. 

Vytvorila sa línia silných búrok. Na ich čele sa vyskytuje silnejší vietor a intenzívne zrážky.

Problémy spôsobujú najmä intenzívne zrážky. Priemerné zrážkové úhrny sa pohybujú na úrovniach od 15 do 25 mm zrážok. Lokálne sa však vyskytujú aj intenzívnejšie úhrny.

Zaujímavý je pohľad na dáta z meteostanice Veľký Ďur, ktorá je situovaná západne od mesta Levice.

O 17:15 zasiahla meteostanicu silná búrka s intenzitou dažďa 144 mm za hodinu. Búrka tu trvala celkovo hodinu a priniesla skutočne výdatné zrážkové úhrny. Napršalo až 67,8 mm zrážok. 

Medzi 17:20 a 17:30, teda len za 10 minút spadlo v oblasti 24 litrov na m2 pôdy.

Intenzívne búrky sa v týchto chvíľach presúvajú nad Banskobystrický kraj a postupne sa dostanú nad Horehronie, Liptov, Spiš a nad Gemer. Sledujte polohu zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd