Mohutný búrkový komplex za ženie Nemeckom. Mieri do Česka

Peter Minárik

Aktuálne to nad Nemeckom vrie. Vytvoril sa mohutný búrkový komplex, ktorý si to v týchto chvíľach mieri cez Nemecko smerom do Českej republiky. Búrky by mali vystrájať až do ranných hodín.

V Európe je noc z nedele na pondelok veľmi divoká. Cez našu oblasť totiž v týchto chvíľach postupuje výrazný búrkový komplex, ktorý sa vyskytuje na čele vlniaceho sa studeného frontu.

Aktuálne sa veľmi silné búrky vyskytujú predovšetkým v centrálnom Nemecku a smerujú k severu.

aktuálny radarový záber
aktuálny radarový záber

Významná je predovšetkým blesková aktivita, ktorá sa tu vyskytuje. Detekcia bleskov zaznamenala nad Nemeckom už takmer 70 000 bleskov, pričom je zrejmé, že tento počet bude do ranných hodin narastať.

Celkovo priniesla nedeľa do Európy poriadne búrlivé počasie. Udrelo viac ako 250 000 bleskov. Rozloženie bleskov môžete vidieť na mape.

zaznamenané blesky nad Európou, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad Európou, zdroj: blesky.bourky.cz

Silné búrky, ktoré v týchto chvíľach postupujú Nemeckom prinášajú okrem výdatných zrážok a vysokej bleskovej aktivity aj silný nárazový vietor.

Nemeckí meteorológovia pred niekoľkými minútami vydali pre niektoré okresy Nemecka najvyššiu 4. výstrahu pred búrkami.

Očakávajú totiž, že búrky môžu prinášať nárazový vietor so silou až 120 km/h, spadnúť môže 30 až 50 mm zrážok a ojedinele sa môže vyskytovať krupobitie s priemerom krúp okolo 4 cm.

Výrazná búrková činnosť sa teraz presúva smerom k severu a môžete ju sledovať na radare TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd