Na Balkán mieri snehová kalamita. Napadnúť môže aj 50 cm snehu

Ľubomír Franko

Balkánsky polostrov čaká veľmi nepriaznivé počasie. Začiatkom jari ich čaká husté sneženie, ktoré môže spôsobiť kalamitu. Lokálne očakávajú aj viac ako 40 centimetrov čerstvého snehu.

Stred tlakovej níže, ktorá dnes priniesla sneženie do Maďarska, sa momentálne nachádza už nad Jadranským morom. Práve v oblasti Jadranu sa bude zajtra prehlbovať a až do stredy bude prinášať nad Balkánsky polostrov výdatnejšie zrážky.

Situácia o 18:00, data: Eumetsat
Situácia o 18:00, data: Eumetsat

Napadnúť môže 30 až 50 centimetrov snehu

Už od dnešného večera bude v Balkánskych krajinách husto snežiť. Nový sneh sa očakáva najmä v západnej polovici Balkánu.

Sneh bude pribúdať rýchlo, keďže zrážky sa budú tvoriť v dostatočnej vlhkosti z Jadranského mora. Na mapke nižšie môžete vidieť, akým tempom bude pribúdať sneh.

Husté sneženie bude takmer s určitosťou komplikovať dopravu. Bude aj intenzívne a do štvrtku polnoci môže na viacerých miestach ležať 20 až 40 centimetrov snehu. V hornatých oblastiach môže pritom napadnúť aj viac ako pol metra. 

Balkánsky polostrov sa tak dočká neskorej zimy. Vo štvrtok sa ale začne otepľovať a už do pondelku by mal všetok sneh mimo hôr zmiznúť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd